Ekologiczne otręby żytnie powstają w wyniku procesu przemiału żyta na grys żytni. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna, tj. okrywa owocowo - nasienna. Otręby są doskonałym źródłem błonnika. Doskonale smakują z przetworami mlecznymi. Polecane również, jako dodatek do zup, sałatek i sosów.
Błonnik oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i zaparciom oraz przyspiesza metabolizm. Substancja ta ma również właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi, a także przeciwdziałające nowotworom układu pokarmowego i piersi.
Otręby żytnie charakteryzują się także wysoką zawartością witamin i minerałów. Wspomagają prawidłowy proces budowy tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, włosów, paznokci i skóry. Korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz pracę wątroby. Znaleźć w nich można duże ilości żelaza, wapnia, fluoru, potasu, jodu, selenu i cynku oraz prawie wszystkie witaminy z grupy B, kwas foliowy czy witaminę E. Dzięki temu doskonale wspomagają pracę układu nerwowego, podnoszą odporność, a także opóźniają proces starzenia.
Diabetycy powinni włączyć do swojej diety otręby żytnie również ze względu na niski indeks glikemiczny oraz właściwości przeciwcukrzycowe. Z kolei wysokie stężenie białka w produkcie powoduje, że polecane są weganom i wegetarianom. Niestety, mimo swoich cennych dla zdrowia wartości odżywczych, otręby żytnie nie są polecane dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1168 kJ / 281 kcal
Tłuszcz - 4,3 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 26 g,
w tym cukry - 3,0 g
Błonnik - 39 g
Białko - 15 g
Sól - 0 g
Składniki:
otręby żytnie* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
150 g