Uczep to roślina pochodząca z obszarów Ameryki Północnej i Południowej. Dziś popularny w Polsce i znany większości z nas ze względu na charakterystyczne owoce – okrągłe, otoczone drobnymi kolcami łatwo przyczepiające się do odzieży czy też zwierzęcej sierści.
Jednakże uczep to też roślina lecznicza – surowcem zielarskim jest ziele, bogate w takie substancje czynne jak:
- minerały
- garbniki
- śluz
- kwas askorbinowy
- olejek eteryczny.
Stosowanie naparów z uczepu wspomaga leczenie takich schorzeń jak gościec czy krzywica, zaburzeniach pracy wątroby i śledziony, zaburzeniach przemiany materii, reumatyzm, problemy skórne, trudno gojące się rany.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C poleca się stosować go w przypadku przeziębienia i grypy.
Ziele uczepu wykazuje działanie:
- moczopędne
- odkażające
- oczyszczające
- napotne
- przeciwbakteryjne
- wzmacniające
- przeciwalergiczne
- uspokajające
- regulujące metabolizm.