Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw. Polecana do wypieku placków, chleba, ciast, ciasteczek. Można ją dodać do kisieli, budyni, puddingów, przetworów mlecznych i owocowych. Doskonała również jako zagęszczacz do zup, sosów, musów.
Maniok uprawiany jest głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Ma postać krzewu o wysokości 1,5–3 m, o ciemnozielonych liściach i żółtawych kwiatach. Jej smak jest neutralny, a wyjątkowe właściwości żelujące sprawiają, że doskonale nadaje się do zagęszczania i wiązania składników potraw.
Tapioka zawiera sporo węglowodanów i niewiele białka, a także witaminę A i antyoksydanty. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Polecana jest w diecie niskobiałkowej, a ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów stanowi doskonały posiłek regeneracyjny po wysiłku fizycznym. Ponadto zalecana jest przy chorobie wrzodowej oraz po zabiegach operacyjnych i w okresie rekonwalescencji po nich.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1507 kJ / 355 kcal
Tłuszcz - 0,02 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 88 g, w tym cukry - 3,4 g
Białko - 0,2 g
Sól - 0 g
Składniki:
tapioka (skrobia z manioku)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
400 g