Ekologiczne płatki orkiszowe uzyskuje się z gniecionych ziaren pszenicy orkisz będącej źródłem wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Płatki orkiszowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Orkisz jest odmianą pszenicy, jednak znacznie bogatszą w białko, błonnik oraz witaminy (B, E, A oraz D). Białka orkiszu wykazują odmienną od pszenicy budowę cząsteczkową przez co są łatwiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym. Błonnik zapewnia uczucie sytości oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapewnia szybszy pasaż treści pokarmowej w jelitach, zapobiega zaparciom i zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Powoduje obniżanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu co ma istotne znaczenie przy cukrzycy.
Orkisz to także doskonałe źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu. Wysoka zawartość tych pierwiastków zapobiega rozwojowi anemii i wspiera funkcjonowanie układu krążenia. Cynk poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci oraz zapewnia produkcję serotoniny – hormonu szczęścia, co sprzyja lepszemu samopoczuciu i leczeniu depresji. Mangan i fosfor wzmacniają kości i zęby, a miedź działa bakteriobójczo.
Potrawy z kaszy orkiszowej rozgrzewają, wzmacniają odporność i zapewniają harmonijne funkcjonowanie całego organizmu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1428 kJ / 338 kcal
Tłuszcz - 2,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 63 g
w tym cukry - 0,8 g
Białko - 11 g
Sól - 0 g
Składniki:
płatki orkiszowe* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi. Produkt może zawierać alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soję.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
300 g