Nasiona chia (szałwia hiszpańska) są bogate w wapń, błonnik pokarmowy, białko, kwasy omega-3 i omega-6, a dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy spowalniają efekty starzenia, obniżają poziom trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu, a także wspomagają walkę z cukrzycą. Obecność kwasu alfa-linolenowego chroni przed chorobami serca i nowotworowymi.
Szałwia hiszpańska, zwana również chia, jest rośliną, która pochodzi głównie z obszarów Meksyku. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości była uprawiana przez Azteków i spożywana pod różnymi postaciami. Roślina jest dość niepozorna – osiąga maksymalnie 100 centymetrów wysokości, posiada drobne, fioletowe kwiaty.
Surowcem zielarskim są nasiona. Zawierają one między innymi:
- błonnik,
- białko,
- kwas chlorogenowy,
- kwas kawowy,
- kwas alfa-linolenowy,
- kwercetynę,
- kemferol.
Nie zawierają glutenu !!!!
Nasiona chia wykazują działanie przeciwnowotworowe – pomagają nam chronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te reaktywne formy tlenu uszkadzają błony komórkowe oraz materiał genetyczny komórek, co może prowadzić do powstawania niebezpiecznych mutacji, a te z kolei mogą prowadzić do pojawienia się nowotworu. Warto też dodać, że wolne rodniki biorą udział w patogenezie takich chorób jak miażdżyca i przyczyniają się do zawału serca czy udaru mózgu.
Ze względu na duża ilość kwasów omega-3, nasiona chia działają prozdrowotnie na układ nerwowy. Zwiększają przepływ impulsów, poprawiają procesy zapamiętywania i ułatwiają koncentrację. Walczą też ze zmęczeniem i skutkami przewlekłego stresu.
Nasiona obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. Są też źródłem potasu – minerału niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Opublikowane do tej pory badania naukowe sugerują, że systematyczne spożywanie nasion chia znacząco obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Błonnik z nasion obniża również poziom cukru we krwi i sprzyja odchudzaniu.
Ponadto, wspomagają one funkcje układu trawiennego, wspomagając prace jelit i regulując skład i stan mikroflory bakteryjnej, która bierze tez udział w reakcjach odpornościowych.
Wskazania do stosowania nasion chia:
- nadwaga,
- otyłość,
- odchudzanie,
- wzdęcia,
- zaparcia,
- spadki odporności,
- problemy z pamięcią,
- ochrona przed miażdżycą, cukrzycą, nowotworami, nadciśnieniem,
- przewlekły stres.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
wartość energetyczna - 1859 kJ / 451 kcal
Tłuszcz - 31 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,8 g
Węglowodany - 4,9 g, w tym cukry - 0,8 g
Białko - 21 g
Sól - 0 g
Składniki:
chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczki).
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
400 g