Bezglutenowa mieszanka na naleśniki umożliwia przygotowanie szybkiego i pełnowartościowego posiłku, opartego na naturalnych składnikach. Naleśniki można przygotować w sposób wegański bez jajek. Nie zawiera cukrów rafinowanych.
W skład mieszanki bezglutenowej wchodzą:
- mąka ryżowa pełnoziarnista - pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna ryżu, ma lekko słodki smak i bardzo dobrze łączy się z innymi mąkami; jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk
- mąka owsiana bezglutenowa – pochodzi z pełnego ziarna owsa; ma lekko orzechowy smak; jest bogata w błonnik, zawiera dużo białka, witamin oraz substancji mineralnych;
- maranta trzcinowa – mąka z maranty trzcinowej produkowana jest z korzenia tej rośliny i ma właściwości zagęszczające; nie ma smaku i zapachu; jest bogata w witaminy i minerały tj. potas, fosfor, witaminy z grupy B, zawiera również antyoksydanty;
- tapioka – otrzymywana jest z manioku; zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka; jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku; nie zawiera glutenu i cholesterolu; to dobre źródło skrobi opornej, wspomagającej funkcjonowanie układu pokarmowego;
- ksylitol - substancja słodząca pozyskiwania z kory i drewna brzozy; ma niski indeks glikemiczny równy 8; hamuje rozwój bakterii, zwiększa mineralizację, zapobiega próchnicy oraz wzmacnia odporność organizmu;
- sól himalajska – jest bggata w minerały, działa oczyszczająco;
- kurkuma – zawiera kurkumine o wysokim potencjale antyoksydacyjnym i antynowotworowym; działa niszcząco na drobnoustroje; wspomaga funkcjonowanie wątroby, stawów i kości, a także wspiera układ immunologiczny.
- kardamon – ma delikatny, słodko-pikantny aromat; wspiera procesy trawienne i przemianę materii, działa przeciwzapalnie, oczyszczająco, wzmacnia odporność, zwiększa produkcję endorfin i działa rozgrzewająco.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 516 kJ / 123 kcal
Tłuszcz: 2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
Węglowodany: 22 g
w tym cukry: 1,8 g
Błonnik: 3,3 g
Białko: 3,8 g
Sól: 0,5 g
*wartość odżywcza produktu wyliczona dla przepisu składającego się z mieszanki, 250 ml mleka, 250 ml wody i 1 jajka.
Sposób przygotowania:
1. Zawartość torebki wsypać do miski, dodać 500 ml płynu (może być mleko, mleko roślinne lub woda) i 1 jajko.
2. Dokładnie wymieszać (można użyć blendera, miksera albo trzepaczki) i odstawić na 10min.
3. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepszy będzie olej kokosowy lub masło klarowane), z dwóch stron na złoty kolor.
Naleśniki można przygotować również na sposób wegański (bez jajka). Doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki:
mąka ryżowa pełnoziarnista, mąka owsiana bezglutenowa, maranta trzcinowa, tapioka, ksylitol (substancja słodząca), sól himalajska, kurkuma, kardamon.
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
250 g