Mieszanka chleba bezglutenowego z czarnuszką - 500g - Pięć przemian

Mieszanka do wypieku chleba bezglutenowego z czarnuszką - 500g - Pięć Przemian

Pięć Przemian
16,42 zł
Brutto

Mieszanka chleba bezglutenowego z czarnuszką umożliwia samodzielne i szybkie przygotowanie pełnowartościowego pieczywa, opartego na naturalnych składnikach.  

Opis

Mieszanka chleba bezglutenowego z czarnuszką umożliwia samodzielne i szybkie przygotowanie pełnowartościowego pieczywa, opartego na naturalnych składnikach.  

Podstawą mieszanki jest bezglutenowa mąka owsiana i płatki owsiane, które mają dobroczynny wpływ na układ krążenia. Posiadają one stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Błonnik zawarty w mące i płatkach owsianych doskonale wspomaga trawienie oraz pomaga w namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy. Ponadto składniki te są bogate w węglowodany, flawonoidy, peptydy, saponiny, sterole oraz witaminy z grupy B. Stanowią źródło drogocennych minerałów takich jak: magnez, potas, selen, sód, wapń, miedź, cynk.

Mąka owsiana posiada kremowy kolor i lekko orzechowy posmak. Zarówno mąka, jak i płatki owsiane wytwarzane są w specjalnych warunkach i odpowiednio przechowywane. Nie zawierają glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią.

W mieszance znajdują się również mąka i płatki teff, które zawierają dużo magnezu, żelaza, wapnia, kwasu foliowego, błonnika, przeciwutleniaczy oraz aminokwasów egzogennych.

Pozostałe składniki:

- słonecznik łuskany – zawierają dużo błonnika, fitosteroli obniżających poziom cholesterolu i kwas kwas linolowy, który chroni przed powstawaniem zmian nowotworowych; są bogatym źródłem witamin A, D, E i witamin z grupy B;

- siemię lniane - jest źródłem kwasów omega 3, liganów , białka, witamin z grupy B i E, beta - karotenu, wapnia, potasu oraz magnezu; zawiera dużo błonnika, który oczyszcza przewód pokarmowy oraz zapobiega zaparciom;

- nasiona chia - są bogate w wapń, błonnik pokarmowy, białko, kwasy omega-3 i omega-6 oraz antyoksydanty;

- łuska babki jajowatej – zawiera dużo błonnika i posiada zdolność wiązania wody; działa osłonowo na błonę układu pokarmowego;

- sól himalajska – jest bogata w minerały, działa oczyszczająco;

- czarnuszka - wykazuje działanie żółciopędne, przeciwbakteryjne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze; nie podrażnia błony śluzowej żołądka, zatem stanowi dobrą alternatywę pieprzu.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

wartość energetyczna: 1737 kJ/417 kcal

Tłuszcz: 20 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,5 g

Węglowodany: 36 g

w tym cukry: 1,4 g

Białko: 14 g

Błonnik: 16 g

Sól 1,3 g

 

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

2 Brytfankę (małą keksówkę) posmarować olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Można ją posypać płatkami teff, płatkami owsianymi lub mielonym siemieniem lnianym.

3. Przesypać mieszankę do miski.

4. Dokładnie mieszając powoli dolewać 500 ml mocno gazowanej wody.

5. Wymieszane ciasto przełożyć do brytfanki i wsadzić do piekarnika na 1,5 godziny.

6. Po upieczeniu chleb wyjąć z brytfanki i zawinąć w szmatkę. Odstawić do ostygnięcia.

 

Składniki:

mąka owsiana bezglutenowa, słonecznik, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, siemię lniane, płatki teff, nasiona chia, łuska babki jajowatej, sól himalajska, czarnuszka 1,2 %.

 

Informacje dodatkowe:

Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnym. Produkt może zawierać alergeny: orzechy.

 

Przeciwwskazania:

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

 

Opakowanie:

500 g

 

Szczegóły produktu

Forma produktu
Proszek
Bez glutenu
Tak
Bez laktozy
Tak
Bez pszenicy (w składzie)
Tak
Bez jaj
Tak
Bez cukru (w składzie)
Tak
Żyw004434
Nowy

Komentarze (0)

No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń