Ekologiczna kasza orkiszowa produkowana jest z ziarna orkiszu będącego źródłem wielu cennych substancji odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Orkisz jest odmianą pszenicy, jednak znacznie bogatszą w białko, błonnik oraz witaminy (B, E, A oraz D). Białka orkiszu wykazują odmienną od pszenicy budowę cząsteczkową przez co są łatwiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym. Błonnik zapewnia uczucie sytości oraz wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapewnia szybszy pasaż treści pokarmowej w jelitach, zapobiega zaparciom i zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Powoduje obniżanie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu co ma istotne znaczenie przy cukrzycy.
Orkisz to także doskonałe źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu. Wysoka zawartość tych pierwiastków zapobiega rozwojowi anemii i wspiera funkcjonowanie układu krążenia. Cynk poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci oraz zapewnia produkcję serotoniny – hormonu szczęścia, co sprzyja lepszemu samopoczuciu i leczeniu depresji. Mangan i fosfor wzmacniają kości i zęby, a miedź działa bakteriobójczo.
Potrawy z kaszy orkiszowej rozgrzewają, wzmacniają odporność i zapewniają harmonijne funkcjonowanie całego organizmu.
Składniki:
- orkisz z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Informacje dodatkowe:
Aby zachować dobrą kondycję i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu należy prowadzić zdrowy tryb życia oraz stosować zrównoważoną dietę.
Produkt przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
500 g