Ostrożeń to roślina popularnie wystepująca na terenie Polski. Surowcem leczniczym jest ziele, bogate w:
- flawonoidy,
- garbniki,
- inulinę.
Ostrożeń wykazuje działanie antyoksydacyjne, oczyszczające i przeciwzapalne.
Flawonoidy to naturalne związki pochodzenia roślinnego o charakterze antyoksydantów. Wykazują działanie przeciwrodnikowe, co znaczy, że są w stanie unieczynniać wolne rodniki. Te reaktywne związki powodują wiele szkód w naszym organizmie – uszkadzają błony komórkowe oraz materiał genetyczny, powodując powstawanie mutacji. Ich nagromadzenie może w przyszłości skutkować pojawieniem się nowotworu. Ponadto wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu – niszczą włókna kolagenowe, uszkadzają nasze naczynia krwionośne. Biorą również udział w powstawaniu blaszek miażdżycowych.
Inulina to polisacharyd o właściwościach prebiotycznych. Oznacza to, że wspomaga utrzymywanie prawidłowego składu mikroflory jelitowej, odpowiedzialnej za produkcje niektórych witamin oraz modulację reakcji odpornościowych. Wszelkie zaburzenia składu jakościowego mikroflory mogą powodować: leki, nieprawidłowa dieta, choroby przewlekłe. Może to spowodować wyjałowienie jelit, co z koli ułatwia zasiedlanie naszego organizmu przez patogenne bakterie i grzyby.
Garbniki to związki o właściwościach sciągających – działają powlekająco na błony śluzowe, działając łagodząco i przeciwzapalnie.
Kiedy stosować ziele ostrożenia?
- infekcje
- osłabienie organizmu
- spadki odporności
- profilaktyka przeciwnowotworowa, przeciwmiażdżycowa
- migrenowe bóle głowy
- oczyszczenie organizmu
- trądzik
- łuszczyca.