Błonnik bambusowy to produkt o neutralnym smaku i konsystencji, co sprawia, że można go łatwo dodawać do różnych potraw. Jest wegański, bezglutenowy, o niskiej zawartości węglowodanów, beztłuszczowy, bez laktozy, bez alergenów i bez GMO. Ponadto, jest stabilny w wysokich temperaturach, nie ma zapachu ani smaku, co czyni go idealnym składnikiem do kuchni niskowęglowodanowej 1.
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać błonnik bambusowy, oto kilka pomysłów:
Dodaj go do koktajli, smoothie lub jogurtu.
Wzbogać nim zupy, sosy i dania jednogarnkowe.
Wykorzystaj go jako składnik wypieków, takich jak chleb czy muffiny.
Otóż, błonnik bambusowy, zwany inaczej mąką bambusową, jest błonnikiem pozyskiwanym z pędów bambusa, które są bogate w naturalne włókna roślinne. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i minimalną zawartością węglowodanów. Dominującym składnikiem błonnika bambusowego jest celuloza, która dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu z łatwością możemy go dodawać do potraw, wypieków, a nawet napojów. Ze względu na swoje cenne właściwości polecany jest w codziennej diecie każdego, jednak szczególnym uznaniem cieszy się wśród osób, które stosują popularną dietę ketogeniczną lub low carb, które cechuje eliminacja węglowodanów z diety. Mąka bambusowa idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków niskowęglowodanowych, w naturalny sposób zwiększa strukturę wypieków, a dodany do ciasta sprawia, że jest ono delikatne i miękkie. Doskonale pochłania wodę, co pozwala na precyzyjne uzyskanie odpowiedniej tekstury ciasta. Kolejną zaletą błonnika bambusowego jest zapobieganie tworzenia się kryształków lodu podczas zamrażania wypieków.