Acerola posiada bardzo wysoką zawartość witaminy C – ok 4,5% na owoc (4500 mg na 100g owocu). Kwas askorbinowy ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga pracę układu immunologicznego, jest niezbędny do prawidłowej produkcji białka tkanki łącznej oraz zwalcza wolne rodniki.
Acerola to owoc pochodzący z obszarów wysp Karaibskich oraz Ameryki Środkowej. Krzew na którym rośnie to Malphigia granatolistna - kwitnie i wydaje owoce przez cały rok. Jej wyjątkową cechą jest bogactwo zawartej w owocach witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Mówi się, że owoc aceroli ważący 4,5 g zawiera tyle samo witaminy C co 14 itrów soku z pomarańczy. Acerola zawiera również bardzo dużo innych niezbędnych substancji czynnych tj. witamina A, witaminy z grupy B, aminokwasy, żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan czy kwas jabłkowy.
Witamina C i bioflawonoidy sprawiają, że acerola:
- neutralizuje wolne rodniki, które niszcząc materiał genetyczny komórek sprzyjają mutacjom i powstawaniu nowotworów
- działa przeciwstarzeniowo,
- zapobiega infekcjom,
- wpływa pozytywnie na prace układu krwionośnego,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- wpływa pozytywnie na narząd wzroku,
- niszczy drobnoustroje wzmacniając układ odpornościowy,
- sprzyja powstawaniu kolagenu,
- ułatwia wchłanianie żelaza zapobiegając anemii.
Sposób użycia:
1/2 łyżeczki dziennie. Proszek rozpuścić w letniej wodzie i wypić lub dodać do posiłku.
Składniki:
- wyciąg z owoców Aceroli zawierający naturalną witaminę C.
Informacje dodatkowe:
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Produkt przechowywać w miejscu suchym, chłodnym i niedostępnym dla dzieci.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
250 g