Inulina to polisacharyd, obecny w wakuolach roślin takich jak łopian, cykoria, karczoch, oman, agawa, mniszek lekarski czy cebula. Jest naturalnym prebiotykiem, co oznacza, że stymuluje wzrost i namnażanie bakterii będących składnikami naturalnej mikroflory jelitowej naszego organizmu.
Mikroflora jelitowa jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania – reguluje ona reakcje odpornościowe, wytwarza niektóre witaminy, wspomaga wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu, reguluje procesy trawienne i ułatwia przesuwanie masy pokarmowej w jelitach.
W przypadku jej zaburzeń, spowodowanych chociażby przewlekłą antybiotykoterapią, chemioterapią, chorobami przewlekłymi, stan mikroflory może zostać zaburzony, co może spowodować namnażanie się patogennych bakterii i grzybów.
Na czym polega zdrowotne działanie inuliny?
Dzieki zdolnością wiązania wody w jelitach ułatwia przesuwanie masy kałowej i wypróżnianie. Stanowi ona źródło pokarmu dla bakterii tworzących mikroflorę jelitową, a dzięki zakwaszaniu środowiska hamuje procesy gnilne w jelitach.
Dzięki inulinie poprawia się wchłanianie składników mineralnych, a obniża wchłanianie toksyn i metali ciężkich. Ponadto, sprzyja odchudzaniu – pęczniejąc w jelitach zwiększa uczucie sytości, zmniejszając tym samym chęć podjadania.
Wiele mówi się o pozytywnym wpływie inuliny na wyniki lipidogramu – ten polisacharyd obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, chroniąc nas przed pojawianiem się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Kiedy stosować inulinę?
- zaparcia
- biegunki
- problemy z trawieniem
- nadwaga
- otyłość
- oczyszczenie organizmu.