Koncentrat napoju probiotycznego Joy Day Topinambur jest źródłem niezbędnych bakterii probiotycznych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Napój Joy Day zawiera odpowiednio wyselekcjonowane szczepy tych bakterii, które z powodzeniem uzupełnią braki w mikroflorze jelitowej oraz wspomogą jej rozwój.
Bakterie probiotyczne są niezbędne do przeprowadzania wielu odpowiedzi odpornościowych i stymulacji układu immunologicznego oraz kierunkowania odpowiedzi albo na tolerancje na dany antygen albo na rozwój stanu zapalnego.
Zaburzenia mikroflory sa często związane z zaburzeniami odpornościowymi albo przewlekłym stosowaniem leków przeciwbakteryjnych (antybiotyki). Może to prowadzić do wyjałowienia mikroflory jelitowej i zajęcia jej przez patogenne bakterie czy grzyby. Obecność naturalnych mikroorganizmów blokuje miejsca przyczepu patogenów oraz wpływa na pH jelitowe, uniemożliwiając ich rozwój i namnażanie.
Systematyczne spożywanie napoju probiotycznego wpływa dobroczynnie na wchłanianie składników odżywczych z pokarmu oraz pomaga walczyć z wzdęciami i zaparciami.
Jego składniki wspomagają również walkę z wolnymi rodnikami – reaktywnymi formami tlenu, które niszczą nasze komórki i ich materiał genetyczny, prowadząc do procesów starzenia, mutacji genetycznych, których nagromadzenie może skutkować pojawieniem się nowotworu.
Napój Joy Day Mięta:
- wspomaga przemianę materii,
- stymuluje procesy odpornościowe organizmu,
- walczy z wzdęciami i zaparciami,
- ułatwia oczyszczanie organizmu,
- walczy z wolnymi rodnikami.
Skład:
Kompleks żywych kultur bakterii probiotycznych (66,7%) w tym: (Lactobacillus casei LMG P-17504; L. plantarum LMG P-21020 i LMG P-21021; L. delbruecki s. bulgaricus LMG P-21905; L. acidophilus LMG P-21904; L. rhamnosus LMG P-21380, LMG P-23699 i DSM 16605; L. fermentum; L. lactis; Bifidobakterium breve LMG P-17500 i LMG P-17501; B. animals s. lactis LMG P-17502; B. longum DSM 16603; S. thermophilus LMG P-21908 i LMG P-17225), ekstrakt procesu fermentacji warzyw (33,3%): bulw topinambura (66,7%), korzeni marchwi, korzeni pasternaka oraz kompleks żywych kultur bakterii probiotycznych.
Stosowanie:
Dorośli: 10 - 15 ml, 3 razy na dzień, rozcieńczone z minimum 50 ml wody innym napojem. Dzieci: powyżej 3 roku: 5 ml, 3 razy na dzień, rozcieńczone z minimum 50 ml wody lub innym napojem.