Mąka orkiszowa typ 630 ORvita to mąka jasna (biała), otrzymana z ziarna leczniczej, prastarej odmiany Oberkulmer Rotkorn, która jest główną odmianą zalecaną przez Hildegardę z Bingen.
Zboże orkiszu uprawiane jest na terenie naszego kraju w sposób odpowiedzialny (bez pestycydów, fungicydów, Randapu i innych). Mąka orkiszowa ORvita zawiera w 100% prastarą odmianę orkiszu Oberkulmer Rotkorn i jest produktem naturalnym bez dodatków chemicznych jak konserwanty, wybielacze czy rozpulchniacze.
Mąka orkiszowa, jasna zajmuje szczególne miejsce w zdrowej kuchni, szczególnie w diecie św. Hildegardy z Bingen. Jest delikatna w smaku i strukturze. Bułeczki orkiszowe, naleśniki, kluseczki, biszkopciki, ciasteczka są przysmakiem nie tylko dzieci ale i osób starszych.
Znajduje ona zastosowanie zarówno w gotowaniu jak i w wypiekach kulinarnych. Mąkę jasną można mieszać z mąką orkiszową ciemną (z pełnego przemiału lub sitkową 1400).
Mąka orkiszowa ORvita
- zawiera wysokowartościowe białko, o innej strukturze niż zawiera je pszenica,
- zawiera mikroelement thiocyanate (Thiocyanat /Rhodanid) wzmacniający odporność organizmu
- jest łatwo przyswajalna i lekkostrawna