Ekologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami. Polecane jako dodatek do potraw mięsnych, zup, a także do musli i deserów. Z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
Gryka charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo oraz witamin, szczególnie z grupy B. Posiada wysoki udziału skrobi, jednak nie ulega ona trawieniu i stanowi błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, usuwa szkodliwe składniki przemiany materii oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Zboże to dostarcza białka o dobrze zbilansowanym składzie oraz kwasy fenolowe, które charakteryzują się wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Składniki te znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych.
Gryka wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne.
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 1470 kJ / 347 kcal
Tłuszcz - 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g
Węglowodany - 71 g, w tym cukry - 0,3 g
Białko - 10,0 g
Sól - 0 g
Sposób przygotowania:
Płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Składniki:
płatki gryczane* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
300 g