Ekologiczna suszona żurawina słodzona sokiem jabłkowym to doskonała i pożywna samodzielna przekąska. Polecana jako dodatek do deserów, płatków śniadaniowych, ciast, lodów oraz jako składnik sosów i potraw mięsnych.
Żurawina jest źródłem witamin, błonnika, węglowodanów oraz cennych pierwiastków. Posiada substancje wspomagające organizm w walce z grypą oraz zapaleniem dróg moczowych.
W żurawinie suszonej znajdują się spore dawki witamin C, B1, B2, B6 oraz E. Substancje te korzystnie oddziałują na pracę całego organizmu, wspierają jego odporność, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także opóźniają starzenie i poprawiają płodność. Owoce żurawiny są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, jod oraz żelazo. Ponadto silne przeciwutleniacze, zwane poliantocyjanidynami chronią organizm przed stanami zapalnymi oraz rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów, chorób krążenia czy miażdżycy.
Prozdrowotne działanie żurawiny obejmuje również korzystny wpływ na drogi moczowe, chroniąc przed infekcjami pęcherza. Ponadto owoc wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego polecana jest podczas przeziębień – działa jak naturalny antybiotyk.
Regularne spożywanie suszonej żurawiny chroni przed udarem i zawałem, ze względu na jej właściwości przeciwzakrzepowe. Substancje zawarte w tej roślinie przeciwdziałają zatykaniu się naczyń krwionośnych, wspomagają więc profilaktykę miażdżycy.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, spożywanie suszonej żurawiny korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, przyspiesza przemianę materii oraz proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Żurawinę, ze względu na jej bardzo kwaśny smak, spożywa się zazwyczaj w postaci suszonej, lekko dosładzanej, w tym przypadku sokiem jabłkowym. Sprawdza się ona doskonale zarówno jako osobna przekąska, jak i dodatek do potraw.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1509 kJ / 356 kcal
Tłuszcz - 0,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 85 g
w tym cukry - 68 g
Błonnik - 4,0 g
Białko - 1,0 g
Sól - 0,03 g
Składniki:
suszona żurawina* (60%), koncentrat soku jabłkowego* (39%), olej słonecznikowy* (1%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi. Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, inne orzechy, sezam, soję.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Nie jest zalecana kobietom w ciąży.
Opakowanie:
100 g