Ekologiczne orzechy nerkowca charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Stanowią pożywną przekąskę, a także ciekawy dodatek do duszonych lub pieczonych warzyw, ciast, deserów i sałatek.
Orzechy nerkowca zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Są bogatym źródłem potasu oraz magnezu, które wspomagają funkcjonowanie układu krążenia oraz układu nerwowego. Dodatkowym wsparciem układu nerwowego są witaminy z gruby B, które mają właściwości uspokajające, poprawiają pamięć i koncentrację, a także przeciwdziałają negatywnym skutkom stresu. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto orzechy nerkowca zawierają witaminę K, która odpowiada za prawidłowe procesy krzepnięcia krwi.
Orzechy nerkowca to także bogactwo antyoksydantów. Witamina E opóźnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. W związku z dużą zawartością kwasu foliowego orzechy nerkowca zalecane są kobietom w ciąży. Orzechy te z powodzeniem mogą być włączone także do diety diabetyków. Mają niski indeks glikemiczny i wykazują właściwości stymulujące proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, czyli poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 2397 kJ / 577 kcal
Tłuszcz - 42 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9,4 g
Węglowodany - 30 g
w tym cukry - 15 g
Białko - 17 g
Sól - 0,04 g
Składniki:
orzechy nerkowca* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
100 g