Ekologiczne orzechy macadamia to prawdziwy rarytas wśród orzechów. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, lekko słodkiemu smakowi. Są doskonałe jako samodzielna przekąska, a zmielone idealnie nadają się jako dodatek do deserów, ciast, słodkich kremów, farszów i past do chleba. Wyśmienicie smakują lekko podprażone lub obtoczone w czekoladzie.
Orzechy macadamia posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze. Zawierają najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają funkcjonowanie serca i układu krwionośnego oraz obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Ponadto są silnym antyoksydantem, które skutecznie neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom komórek organizmu oraz przedwczesnemu starzenie się skóry.
W orzechach makadamia można znaleźć także spore ilości regulującego ciśnienie potasu, fosforu odpowiedzialnego za mocne kości, niacyny wspierającej układ nerwowy niacyny oraz żelaza. Orzechy są również cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Regularne spożywanie orzechów macadamia pozwala zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, miażdżycy, raka jelita grubego i innych nowotworów.
Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy macadamia szybko jełczeją, dlatego po otwarciu należy chronić je przed powietrzem, światłem i wilgocią. Pozwoli to spowolnić proces utleniania, który jest szkodliwy dla zdrowia.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3073 kJ / 746 kcal
Tłuszcz - 76 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 10,0 g
Węglowodany - 4,5 g
w tym cukry - 4,5 g
Białko - 8,0 g
Sól - 0 g
Składniki:
orzechy macadamia* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
75 g