Olejki eteryczne to zapachowe substancje, które możemy znaleźć w komórkach roślin, odpowiednio przystosowanych do ich wytwarzania. Jednak nie wszystkie rośliny olejki wytwarzają.
Ich skład jest podobny ( nawet do 300 różnych składowych!), jednak często różnią się między sobą poszczególnymi związkami; zależy to od gatunku rośliny, obszaru na którym rośnie i tak dalej. W składzie olejków eterycznych znajdziemy takie związki jak:
- aldehydy,
- ketony
- estry
- alkohole
- terpeny
- aminy
- laktony.
Olejki eteryczne potrzebne są roślinom do zwabiania owadów czy też chronienia się przed drapieżnikami – olejki mimo, że mają przyjemny zapach, w smaku są gorzkie.
Olejki pozyskuje się równymi metodami, jednakże najbardziej popularne to destylacja z parą wodną lub ekstrakcja. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie – wykorzystywane są w przemyśle perfumiarskim czy też kosmetycznym. Natomiast ich najszersze i najbardziej rozpowszechnione zastosowanie to aromaterapia oraz leczenie różnego rodzaju schorzeń. Znajdziemy je też w preparatach aptecznych – odkażających, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.
Wykorzystanie olejków eterycznych:
- inhalacje
- napary
- aplikacja na skórę ( po rozcieńczeniu w olejku bazowym)
- kąpiele
- masaże
- dodawanie do kosmetyków pielęgnacyjnych ( np. szamponów).
Olejek bergamotowy pochodzi ze skórek pomarańczy bergamota, drzewa pochodzącego z Indii, rosnącego dziś głównie we Włoszech.
Jego głownym składnikiem jest L-octan linalilu, pozostałe składniki to między innymi L-linalol, D-limonen, alkohol dihydrokuminylowy, nerol, bergapten, bergaptol, limetyna (cytropten), bergamotyna.
Zastosowanie olejku bergamotowego jest bardzo szerokie – wykorzystuje się go do produkcji perfum czy też mydeł, jest środkiem aromatyzującym przy produkcji herbat. W przypadku aplikacji olejku na skórę należy pamiętać, że może powodować objawy nadwrażliwości, takie jak plamy czzy zaczerwienienia.
Działanie olejku bergamotowego:
- dezynfekujące
- rozkurczowe
- przeciwgrzybicze
- odświeżające
- moczopędne
- wykrztuśne
- przeciwlękowe
- pobudzające trawienie.