Olej z awokado to bogate źródło antyoksydantów, kwasów omega 9 oraz witamin. Jest najlepszym olejem do smażenia ze względu na wysoką temperaturę punktu dymienia, która wynosi 255-270 ºC.
Punkt dymienia to temperatura, przy której ogrzewany olej zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe tracąc wszelkie właściwości odżywcze. Po przekroczeniu punktu dymienia zaczyna wydzielać się rakotwórcza akroleina.
Olej z awokado z tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu owoców awokado. Charakteryzuje się jasnozieloną barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem. Świetnie nadaje się do przygotowania potraw na gorąco i na zimno. Bogaty w witaminy oraz związki mineralne jest uznanym składnikiem preparatów medycyny naturalnej oraz kosmetyków. Działa nawilżająco, przeciwzmarszczkowo i regenerująco. Może być stosowany do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od źródła słońca i ciepła.
Opakowanie:
250 ml