OLEJ KOKOSOWY EXT.VIRGIN bio - 200ml - Bio Planet

Olej kokosowy virgin Bio - 200ml - Bio Planete

BIO PLANETE
16,05 zł

(16,05 zł szt.)

Brutto

Olej kokosowy tłoczony metodą na zimno, nieoczyszczony, pochodzi z najwyższej jakości miąższu kokosa. Posiada bardzo przyjemny, naturalny smak i zapach.

Opis

Olej kokosowy tłoczony metodą na zimno, nieoczyszczony, pochodzi z najwyższej jakości miąższu kokosa. Posiada bardzo przyjemny, naturalny smak i zapach.

Olej kokosowy powstaje z miąższu kokosa czyli kopry. Większość oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy (53%), który ludzkim organizmie kwas laurynowy zamienia się w monolauryn o silnych właściwościach antywirusowych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Substancja ta pozwala budować odpowiednie bariery ochronne organizmu wspierające odporność. Olej kokosowy zawiera także sporo naturalnych antyoksydantów, które chronią organizm przed nadmiernym szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnią proces starzenia. Bardzo często stosowany jest w przypadku różnego rodzaju schorzeń skórnych takich jak wysypki, egzemy, wypryski. Udowodniono również jego działanie łagodzące i kojące w przypadku skóry po oparzeniach.

Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (97%), do niedawna uważany był za olej niewskazany dla osób z wysokim cholesterolem i chorobami układu krążenia. Coraz częściej pojawiają się jednak informacje zaprzeczające szkodliwemu działaniu oleju kokosowego. Okazuje się, że znaczna większość nasyconych kwasów tłuszczowych posiada średniej długości łańcuchy węglowe (62-68%), które wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe (24-30%). Wśród ludności Pacyfiku, która spożywa wiele kokosów, zapadalność na choroby cywilizacyjne jest nawet kilkanaście do kilkudziesięciu razy mniejsza niż w Europie czy USA.

Olej kokosowy staje się popularny jako pierwszy naturalny olej, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a nawet reguluje metabolizm i odpowiednio stosowany może pomóc w modelowaniu sylwetki. Stosuje się go zarówno jako składnik spożywczy jak i jako dodatek kosmetyczny. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia - 200° C produkt nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Można go również używać do smarowania pieczywa oraz jako dodatek do zup, sosów i innych dań. 

W kosmetyce wykorzystuje się jego wyjątkowe właściwości  nawilżające oraz kojące.  Może być stosowany jako zamiennik balsamu do pielęgnacji ciała, w tym skóry problemowej, wrażliwej i skóry niemowląt. Stanowi również znakomitą maskę na włosy, która zamyka łuski włosa, chroni je przed zabiegami fryzjerskimi. Ponadto, pobudza mikrokrążenie skóry głowy i stymuluje porost włosów oraz walczy z łupieżem i łojotokiem skóry głowy.

W temperaturze do około 25 °C olej kokosowy zachowuje stałą postać, w wyższej przechodzi w postać płynną.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3367 kJ / 819 kcal
Tłuszcz - 91 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 86 g
w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe - 4 g
w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe - 1 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g

 

Składniki:

olej z miąższu kokosa, nierafinowany, z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno

 

Informacje dodatkowe:

Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.

 

Przeciwwskazania:

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

 

Opakowanie:

200 ml

 

 

 

Szczegóły produktu

Bez pszenicy (w składzie)
Tak
Bez cukru (w składzie)
Tak
Żyw000445
Nowy

Komentarze (0)

No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń