Szałwia hiszpańska, zwana również chia, jest rośliną, która pochodzi głównie z obszarów Meksyku. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości była uprawiana przez Azteków i spożywana pod różnymi postaciami. Roślina jest dość niepozorna – osiąga maksymalnie 100 centymetrów wysokości, posiada drobne, fioletowe kwiaty.
Surowcem zielarskim są nasiona. Zawierają one między innymi:
- błonnik,
- białko,
- kwas chlorogenowy,
- kwas kawowy,
- kwas alfa-linolenowy,
- kwercetynę,
- kemferol.
Nie zawierają glutenu !!!!
Nasiona chia wykazują działanie przeciwnowotworowe – pomagają nam chronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Te reaktywne formy tlenu uszkadzają błony komórkowe oraz materiał genetyczny komórek, co może prowadzić do powstawania niebezpiecznych mutacji, a te z kolei mogą prowadzić do pojawienia się nowotworu. Warto też dodać, że wolne rodniki biorą udział w patogenezie takich chorób jak miażdżyca i przyczyniają się do zawału serca czy udaru mózgu.
Ze względu na duża ilość kwasów omega-3, nasiona chia działają prozdrowotnie na układ nerwowy. Zwiększają przepływ impulsów, poprawiają procesy zapamiętywania i ułatwiają koncentrację. Walczą też ze zmęczeniem i skutkami przewlekłego stresu.
Nasiona obniżają również poziom złego cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. Są też źródłem potasu – minerału niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Opublikowane do tej pory badania naukowe sugerują, że systematyczne spożywanie nasion chia znacząco obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Błonnik z nasion obniża również poziom cukru we krwi i sprzyja odchudzaniu.
Ponadto, wspomagają one funkcje układu trawiennego, wspomagając prace jelit i regulując skład i stan mikroflory bakteryjnej, która bierze tez udział w reakcjach odpornościowych.
Wskazania do stosowania nasion chia:
- nadwaga,
- otyłość,
- odchudzanie,
- wzdęcia,
- zaparcia,
- spadki odporności,
- problemy z pamięcią,
- ochrona przed miażdżycą, cukrzycą, nowotworami, nadciśnieniem,
- przewlekły stres.
Spożywanie:
Dziennie można spożywać maksymalnie 15 g nasion chia, jako dodatek do płatków, muesli, jogurtów, sałatek i wypieków.