Miód wrzosowy posiada silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Polecany jest w leczeniu dróg moczowych, nerek i prostaty oraz przy schorzeniach i zapaleniach jamy ustnej, migdałków, żołądka i jelit. Posiada bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.
Pozyskuje się go w okresie od lipca do października z przepięknych, wolny od zanieczyszczeń wrzosowisk w Nowej Dębie. Ma cierpki i delikatnie gorzki smak. W stanie płynnym przybiera delikatnie galaretowatą konsystencje oraz ciemno-bursztynową barwę z odcieniami czerwieni. Po skrystalizowaniu staje się żółtopomarańczowy.
Nie zawiera wielu witamin jednak jest bogaty w aminokwasy, enzymy i łatwo przyswajalne żelazo. Dzięki inhubinie, która hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie polecany jest przy przeziębieniu i grypie. Ponadto działa moczopędnie i bakteriobójczo, co znajduje zastosowanie przy chorobach nerek i dróg moczowych. Dodatkowo łagodzi schorzenia reumatyczne oraz problemy układu pokarmowego: ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Ze względu na właściwości antyseptyczne, po miód wrzosowy warto sięgać w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej.
Miód wrzosowy jest szczególnie polecany mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty.
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
380 g