Miód spadziowy iglasty nazywany jest często miodem królewskim. Ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Zalecany jest przy chorobach dolnych dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, zapalenie płuc, astmach oraz wspomagająco w chorobach reumatycznych. Koi układ nerwowy i przyspiesza leczenie chorób skórnych.
Miody spadziowe powstają z lepkiej i słodkiej wydzieliny młodych pędów i liści uszkodzonych przez mszyce, czerwce i inne organizmy żywiące się sokami roślinnymi, wymieszane z płynnymi odchodami tych owadów. Pszczoły zbierają tę wydzielinę w postaci kropelek i przenoszą do ula. Spadź, z której powstają miody występuje w niektórych regionach nawet co kilka lat, dlatego miód spadziowy jest jednym z najdroższych miodów w Polsce.
Miód ze spadzi iglastej jest szczególnie polecana w przypadku chorób układu oddechowego. Ma on silne działanie antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, a za właściwości te odpowiada gwajakol. Ponadto miód ten zawiera dużo więcej biopierwiastków, białek, aminokwasów i enzymów niż miody nektarowe. Jest polecany także w leczeniu chorób serca, anemii, a nawet nerwicy.
Dawkowanie:
Jedna łyżeczka miodu na czczo.
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
380 g