1) O produkcie
Miody są świetnym i zdrowym elementem diety każdego z nas. Posiadają dużo węglowodanów, łatwo przyswajalnych przez nasz organizm, kwasów organicznych, enzymów, olejków eterycznych, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy.
Miód wykorzystuje się w schorzeniach układu pokarmowego, oddechowego, naczyniowego. Poprawia przemiany metaboliczne, wspomaga naturalne procesy komórkowe, świetnie działa na skórę i dobrze sprawdza się w leczeniu ran ( nawet tych pooperacyjnych) czy odleżyn.
Jednym z miodów jest popularny dziś nie bez przyczyny miód Manuka. W tym przypadku cena idzie w parze z jakością – to najdroższy miód świata. Jest on wytwarzany przez pszczoły, które pożywiają się nektarem z kwiatów krzewu Manuka, który rośnie w Nowej Zelandii i Australii.
Jego wyjątkowość ( oprócz nielicznych regionów z których można go pozyskiwać) polega na ogromnej zawartości rzadkiego związku będącego naturalnym antybiotykiem – mowa tu o methyloglyoxalu.
Do dziś udowodniono, że związek ten działa bakteriobójczo na złośliwe szczepy bakteryjne, takie jak Staphylococcus aureus oporny na metycyline ( czyli szczep który uodpornił się na działanie niektórych antybiotyków), Helicobacter pylori ( odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy, której obecność predysponuje do raka żołądka), Escherichia coli czy bakterie z rodzaju Streptococcus.
Właściwości miodu Manuka sprawiają, że działa świetnie na cały nasz organizm. Poprawia naszą odporność, zapewnia utrzymywanie naturalnej mikroflory układu trawiennego, działa silnie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Świetnie nadaje się do wspomagania leczenia przy infekcjach układu oddechowego, grypie, anginie i spadkach odporności wywołanych przewlekłą antybiotykoterapią czy po prostu zmianami pór roku.
Pomaga też w przypadku wrzodów, refluksu czy zespole jelita nadwrażliwego. Wspomaga gojenie się ran i pomaga walczyć ze schorzeniami skórnymi, takimi jak egzema czy trądzik.
W niektórych szpitalach w Stanach Zjednoczonych miód Manuka podawany jest pacjentom po rozległych operacjach – ułatwia im powrót do zdrowia, przyspiesza gojenie się ran i chroni je przed zakażeniem szczepami bakterii o wysokiej oporności, często spotykanych w szpitalach. Prowadzone są też badania nad przeciwnowotworowym działaniem tego miodu.
Jedną z jego największych zalet jest fakt, że pochodzi on wprost z natury i powstaje bez ingerencji człowieka.
Zalecane jest stosowanie miodu o zawartości od 100 mg methylglyoxalu na kg . Im większe jego stężenie, tym silniejsze jest jego działanie bakteriobójcze.
Miód Manuka 550 ( MGO TM 550) oznacza, że w 1 kg miodu znajduje się 550 mg methylglyoxalu.
2) Dawkowanie
1-2 łyżeczki 3 razy dziennie przed jedzeniem