Pieprz zielony to popularna, kuchenna przyprawa która oprócz walorów smakowych posiada dobroczynny wpływ na prace układu pokarmowego. Można ją stosować to praktycznie wszystkich dań na ciepło czy na zimno.
W jego składzie znajdziemy:
- błonnik
- białka
- tłuszcze
- wapń, magnez, żelazo
- piperynę.
To właśnie ten ostatni związek ma największe znaczenie w kontekście własciwosci prozdrowotnych pieprzu. Piperyna to alkaloid pozytywnie wpływający na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Przede wszystkim, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając rozkład spożytego pokarmu. Wykazuje działanie przeczyszczające i oczyszczające. Sprawdza się w przypadku bólów różnego pochodzenia, na przykład bólów głowy czy mięśni.
Ponadto działa dobroczynnie na drogi oddechowe – wspomaga likwidacje kaszlu oraz ułatwia odkrztuszanie gęstej wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Wspomaga tez odchudzanie oraz walczy z wolnymi rodnikami.
Kiedy stosować pieprz zielony ?
- wzdęcia
- zaparcia
- nudności
- odchudzanie.