Zgaga to nieprzyjemna choroba objawiająca się uczuciem pieczenia i bólu w okolicy zamostkowej. Związane jest z tak zwanym refluksem żołądkowo – przełykowym polegającym na cofaniu się soku żołądkowego do przełyku. Związana jest z zaburzeniami funkcji zwieracza przełyku, które powoduje cofanie się kwaśnej treści żołądkowej i podrażnia przełyk.
Dieta ma bardzo duże znaczenie w pojawianiu się zgagi:
- potrawy zwiększające wydzielanie kwasów żołądkowych, np. alkohol
- duże ilości napojów zawierających kofeinę
- napoje gazowane podrażniające układ pokarmowy
- kwaśne owoce
- ostre przyprawy
- tłuste jedzenie
- zmiany hormonalne np. w przebiegu ciąży.
Zgaga może nie wydawać się schorzeniem zagrażającym życiu, jednak nieleczona może prowadzić do powstania tzw. przełyku Baretta – przewlekłego uszkodzenia przełyku będącym stanem przedrakowym.
Herbatka Dary Natury polecana przy zgadze pomaga w łagodzeniu objawów zgagi poprawiając procesy trawienne oraz obniżając wydzielanie soków żołądkowych.
W jej składzie znajdziemy:
ziele cykorii podróżnika 20%, ziele rzepiku, bukwicy, krwawnika, bylicy; liść bobrka, mięty; kłącze kuklika; nasiona dzikiej marchwi.