Dzika róża to popularnie spotykany na terenie naszego kraju krzew o charakterystycznych, czerwonych owocach. Od wieków stosowana jest w medycynie ludowej jako surowiec zielarskie. Swojego czasu używano jej do walki ze wścieklizną.
Owoc dzikiej róży to bogate źródło:
- kwasu askorbinowego – witaminy C
- antyoksydantów
- minerałów
- kwasów organicznych
- pektyn
- olejków eterycznych.
Owoc dzikiej róży wskazany jest w przypadku wzmacniania odporności, ponieważ wspomaga naturalne procesy obronne organizmu, szczególnie w okresach przesileń.
Witamina C jest niezbędna do prawidłowych przemian tkanki łącznej, a dokładnie – kolagenu. Wpływa zatem pozytywnie na stan chrząstek, kości, dziąseł oraz skóry – opóźnia procesy ich starzenia.
Jako źródło antyoksydantów chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które dezintegrują błony komórkowe i uszkadzają ich materiał genetyczny. Nagromadzenie mutacji może skutkować w przyszłości pojawieniem się chorób nowotworowych.
Kiedy stosować owoc róży?
- przeziębienie
- grypa
- infekcje
- zapalenia
- uporczywy kaszel
- spadki odporności
- zaburzenia wydzielania żółci
- wzmocnienie organizmu.
Spożywanie:
1 saszetkę herbatki zalać szklanka wrzątku i zaparzać pod przykryciem ok 10 minut. Do codziennego spożywania.