Trzustka to nieregularny gruczoł umiejscowiony w jamie brzusznej. Składa się ona z dwóch części:
- hormonanej – wewnątrzwydzielniczej, produkuje ważne enzymy takie jak insulina czy glukagon,
- trawiennej – zewnątrzwydzielniczej, produkującej sok trzustkowy niezbędny do procesów trawienia.
Trzustka produkuje bardzo dużo enzymów trawiennych, takich jak amylaza trzustkowa, lipaza trzustkowa, trypsynogen, chymotrypsynogen, czy tez fosfolipazy.
Najczęstsze choroby dotyczące tego narządu to:
- zapalenie trzustki
- raki trzustki
- kamica przewodów wyprowadzających
- torbiele trzustkowe.
Herbatka trzustkowa Dary natury to wyjątkowa mieszanka ziołowa która można spożywać wedle zapotrzebowania. W jej składzie znajdziemy:
- ziele macierzanki – obecność garbników i olejków eterycznych pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- ziele bożego drzewka – działa żółciopędnie i wspomaga przepływ żółci do jelita cienkiego,
- ziele dymnicy – obecność goryczy i alkaloidów pobudza procesy trawienne,
- ziele werbeny – o silnym działaniu przeciwzapalnym i regulującym,
- liść mięty – działa rozkurczająco na mięsnie przewodu pokarmowego,
- kwiat nagietka – działa łagodząco i bakteriobójczo,
- kwiat lawendy – wykazuje działanie łagodzące i uspokajające.
Idealne połączenie witamin, minerałów i związków leczniczych pochodzących z ziół wspomoże pracę trzustki i usprawni procesy trawienne.