Kwasy Omega-3 z alg morskich (EPA i DHA) - 60 kaps - Dr Jacobs Expand

Kwasy Omega-3 z alg morskich (EPA i DHA) - 60 kaps - Dr Jacobs

Dr. Jacobs

Lek004191

Nowy

Olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3

Więcej szczegółów

92,23 zł

brutto

Oceny i recenzje klientów

Nikt jeszcze nie opublikował recenzji
w tym języku

Więcej informacji

Kwasy Omega-3 z alg morskich (EPA i DHA) 60 kaps Dr Jacobs

Kwasy Omega-3 Jacobs to suplement diety zawierający zdrowe kwasy tłuszczowe EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (dokozaheksaenowy) pochodzących z alg morskich. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Kwasy omega-3:

  • Wspierają pracę mózgu, są składnikiem budulcowym dla neuroprzekaźników. Omega-3 wspomagają pamięć i koncentrację.
  • Wzmacniają wzrok, zapobiegają chorobom oczu.
  • Są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży oraz karmiących a także dla dzieci. Zapewniają prawidłowy rozwój na każdym etapie życia.
  • Mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zapobiegają miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu.
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
  • Wpływają także na metabolizm komórkowy i są budulcem dla błon komórkowych. Hamują rozwój chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera oraz choroba Parkinsona.
  • Mają działanie przeciwzapalne.
  • Hamują reakcję autoimmunologiczne.

Olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3

zawartość netto: 39 gramów

60 kapsułek - 30-60 porcji

koszt dziennej porcji: 1,32 (1 kaps.) / 2,64 zł (2 kaps.)

produkt wegański

DHA-EPA to jeden z niewielu produktów na rynku, które mogą stosować także wegetarianie i weganie. Algi są zdrową, roślinną alternatywą jako źródło ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej w DHA-EPA uzyskany jest z mikroalg Schizochytrium sp. Tylko jedna kapsułka DHA-EPA zawiera aż 250mg kwasów DHA i EPA w proporcji 2:1 (ok. 167 mg DHA, ok. 83 mg EPA).

 

Kwasy DHA i EPA zalecane są:
– dla utrzymania prawidłowych funkcji mózgu i prawidłowego widzenia (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA – 2 kapsułki),
– dla prawidłowej czynności serca (przy codziennym spożyciu 250 mg DHA i EPA – 1 kapsułka),
– przy problemach z nauką szkolną oraz niskiej zdolności przyswajania wiedzy,
– przy zaburzeniach pamięci i koncentracji,
– przy nadpobudliwości psychoruchowej.

U kobiet w ciąży i karmiących piersią:

– dla rozwoju układu nerwowego dziecka (funkcje psychoruchowe oraz intelektualne),
– w celu prawidłowego rozwoju i funkcjonowania narządu wzroku u dziecka.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 - 2 kapsułki wraz z posiłkiem.

 

Składniki: olej z mikroalg Schizochytrium sp. bogaty w DHA i EPA, skrobia, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; olej słonecznikowy; substancja zagęszczająca: karagen; przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, palmitynian askorbylu; aromat: ekstrakt z rozmarynu; regulator kwasowości: węglan sodu.

 

DHA-EPA Dr Jacobs tabela 

 

* w związku z nieporozumieniami powstałymi ostatnio wokół karagenu z powodu "ekspertów" internetowych  - wyjaśniamy:

Karagen powstaje z ekstrakcji czerwonych alg morskich, które mogą tworzyć w roztworach wodnych lepkie koloidy lub żele. Karagen występuje w strukturze wodorostów o nazwie Gigartina species.

Dopuszczalna dzienna dawka karagenu dla dorosłej osoby to 75 mg/kg masy ciała. Oznacza to, że kobieta ważąca 60 kilogramów, może bezpiecznie spożyć maksymalnie ok. 4,5 gramów karagenu dziennie, ale według ogólnych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dopuszczalne dzienne spożycie nie powinno przekraczać 3,5 gramów na osobę.W naszym produkcie karagen występuje w ilościach śladowych.

Jak wszystko, także i karagen można przedawkować - w takim przypadku może on powodować problemy trawienne i wzdęcia. Niestety może to grozić nawet owrzodzeniem jelita np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (stąd też niektórzy dochodzą do wniosku, że w dalekiej perspektywie może on być przyczyną nowotworów jelita grubego). Jednak nim dopuszczono karagen do zastosowania w technologii żywności, został on dokładnie przebadany i specjaliści WHO zapewniają, że jako dodatek żywieniowy jest on w pełni bezpieczny. Przemawia za tym fakt, że zawarte w wysuszonych plechach karageniny są używane w chorobie wrzodowej.

Karagen został zatwierdzony do spożycia po raz pierwszy w 1961 roku. Od tamtej pory toczą się dyskusje, czy jest bezpieczny dla zdrowia. Wielokrotnie wnioskowano o jego wycofanie z dodatków do żywności. Ale karagen występuje w dwóch formach – zdegradowanej – która nie jest dopuszczona do spożycia oraz niezdegradowanej tzw. karagen natywny, który według badań jest bezpieczny.

Opinie

Accept

Nasza strona zbiera pliki cookies. Jeśli tego nie akceptujesz zmień ustawienia w swojej przeglądarce.