Pierwiosnka lekarska (pierwiosnek lekarski) to roślina należąca do rodziny pierwiosnkowatych, osiągająca do 40 cm wysokości. Łodyga to głąbik kwiatowy. Liście są podługowatojajowate, pomarszczone, od spodu omszone. Na szczycie głąbika zebrane są w wielokwiatowy baldaszek kwiaty, koloru złocistożółtego. Kwitnienie ma miejsce od marca do maja. Owocem jest torebka. Wykorzystuje się ją również w kuchni, młode liście, które są bogate w witaminę C dodaje się do sałatek lub doprawia się nimi zupy. Roślina jest w Polsce objęta częściową ochroną gatunkową.
Surowcem zielarskim jest kwiat, który zawiera saponiny, olejek eteryczny, glikozydy fenolowe, garbniki i cukry.
Surowiec wykazuje działanie moczopędne, wykrztuśne, napotne, poprawiające przemianę materii i stymulujące procesy życiowe. Wykorzystywany jest do kuracji oczyszczających i odtruwających organizm, przy reumatyzmie, lekkiej nerwicy, migrenie, lekkiej bezsenności, nerwowych zaburzeniach połączonych z bólem głowy. Również przy leczeniu przeziębień, grypy, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli.
Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.