Majeranek to roślina pochodząca z obszarów Morza Śródziemnego, dziś uprawiana powszechnie, głównie w celach spożywczych.
Powszechnie, majeranek stosowany jest jako przyprawa kuchenna. Rozdrobnione ziele majeranku dodawane jest głównie do ciężkostrawnych dań, takich jak tłuste mięsa czy dania zawierające rosliny strączkowe. Świetnie współgra z innymi przyprawami, nadając potrawom charakterystyczny smak.
Olejki pochodzące z majeranku stosowane są w przemyśle perfumiarskim.
Majeranek stosowany jest również od lat w medycynie ludowej jako roślina lecznicza. Surowcem zielarskim jest ziele, ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych w skład którego wchodzą takie związki jak:
- borneol
- terpineol
- terpinen.
Ponadto, ziele zawiera:
garbniki, seskwiterpeny, alkohole, rutynę, witaminę C, minerały.
Jego właściwości lecznicze stosowane są w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, takich jak:
- niestrawność
- biegunka
- niezyt żołądka
- wzdęcia.
Ponadto, z majeranku wykonuje się inhalacje wspomagające leczenie schorzeń górnych dróg układu oddechowego.