Kurkuma - 100g - Maroko Produkt

Kurkuma mielona - 100g - Maroko Produkt

MAROKO PRODUKT Sp. z o.o.
13,58 zł
Brutto

Kurkuma ma działanie antynowotworowe, wspomaga utrzymanie zdrowia wątroby, stawów i kości, a także wspiera funkcje układu immunologicznego. Jest silnym antyoksydantem.

Opis

Kurkuma ma działanie antynowotworowe, wspomaga utrzymanie zdrowia wątroby, stawów i kości, a także wspiera funkcje układu immunologicznego. Jest silnym antyoksydantem.

Kurkuma, inaczej ostryż, to roślina należąca do rodziny imbirowatych, porastając głównie tereny Azji i Ameryki Północnej. To popularna, stosowana od wieków przyprawa o gorzkawym posmaku, nadająca potrawom przyjemny, żółtawy kolor. Za te barwę odpowiada składnik kurkumy – kurkumina o wysokim potencjale antyoksydacyjnym.

Kurkuma to bulwiaste kłącze mielone na żółtawy proszek, który dodaje się do słodkich potraw, przyprawy mięsa i dań warzywnych. Wchodzi również w skład przyprawy curry.

Ze względu na wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne chroni komórki naszego ciała przed działaniem wolnych rodników – wysoce reaktywnych form tlenu, które przyczyniają się do dezintegracji błon komórkowych i są zdolne do uszkadzania materiału genetycznego komórek. W naszym organizmie cały czas dochodzi do tego typu uszkodzeń jednakże czynniki takie jak zanieczyszczenia powietrza, palenie papierosów, picie alkoholu czy stosowanie nieprawidłowej diety zwiększa i przyspiesza powstawanie wolnych rodników. Jeżeli czynniki naprawcze nie nadążają z naprawianiem zaistniałych uszkodzeń dochodzi do powstawania groźnych mutacji genetycznych a ich nagromadzenie może w przyszłości doprowadzić do powstania nowotworu.

Ponadto, uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki wpływają na układ krążenia – reakcje te biorą udział w powstawaniu blaszek miażdżycowych, które mogą prowadzić do stwardnienia tętnic, a z czasem mogą pękać, powodując groźne dla życia zatory, mogące skończyć się zawałem serca, zawałem tętnic biodrowych czy też udarem mózgu. Według dostępnych badań naukowych, składniki aktywne kurkumy przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, wspomagając tym samym profilaktykę miażdżycową.

Od lat wiadomo, że kurkuma ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego – pobudza wydzielanie soków trawiennych, zwiększa wchłanianie związków odżywczych, działa wiatropędnie i regulująco, łagodzi niestrawność.

Ponadto, kurkuma działa niszcząco na drobnoustroje (wirusy, bakterie, grzyby) i wspomaga gojenie się ran. W krajach Azjatyckich można znaleźć maść odkażającą na bazie kurkumy przeznaczoną do odkażania powierzchownych uszkodzeń skóry.


Informacje dodatkowe:

Produkt przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od źródła słońca i ciepła.


Opakowanie:

100 g

Szczegóły produktu

Forma produktu
Proszek
Bez glutenu
Nie
Bez pszenicy (w składzie)
Tak
Bez cukru (w składzie)
Tak
Żyw001508
Nowy

Komentarze (0)

No reviews

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Produkt dodany do listy życzeń