Olej z nasion lnianki siewnej, zwany również olejem rydzowym pochodzi z najwyższej jakości nasion lnianki, rośliny oleistej uprawianej w Wielkopolsce. Posiada najkorzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3 (0,4:1).
Pierwsze ślady korzystania z tego oleju znaleziono w Biskupinie, w prasłowiańskiej osadzie sprzed 3000 lat. Jego spożycie nasilało się w okresie postów katolickich, wtedy służył do okraszania kasz, chleba, cebuli, śledzi i ziemniaków. Stąd pochodzi znane powiedzenie "lepszy rydz niż nic", gdy brakowało innej okrasy. W okresie powojennym lnianka była drugą po lnie rośliną oleistą przerabianą na olej, który był popularnym produktem spożywczym.
Olej rydzowy charakteryzuje wysoki udział kwasów omega 3 – ok 36% oraz witaminy E, dzięki której posiada dłuższy od oleju lnianego termin przydatności do spożycia (ok. 5 miesięcy). W składzie oleju znajdują się również witamina A, witaminy z grupy B, mikro i makroelementy oraz lecytyna.
Właściwości oleju z nasion lnianki siewnej:
- obniża poziom cholesterolu,
- normalizuje poziom cukru we krwi,
- wspiera układ odpornościowy,
- jest silnym antyoksydantem,
- wspomaga układ krążenia i układ nerwowy,
- działa przeciwzapalnie i antyalergicznie,
- posiada pozytywny wpływ na wzrok,
- pobudza wydzielanie żółci,
- wspomaga gojenie ran,
- zmniejsza dolegliwości związane z atopowym zapaleniem skóry.
Jest on łatwo rozpoznawalny po charakterystycznym zapachu i cebulowo – gorczycowym (lekko korzennym) smaku.
Informacje dodatkowe:
Aby zachować dobrą kondycję i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu należy prowadzić zdrowy tryb życia oraz stosować zrównoważoną dietę.
Stosować na zimno. Przechowywać w lodówce, okres trwałości 5 miesięcy.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
250 ml