Miąższ aloesu zwyczajnego (aloe vera) to stosowany od wieków surowiec leczniczy wykazujący działanie prozdrowotne, szczególnie na układ trawienny.
Zawdziecza to zawartości różnorodnych substancji biologicznie czynnych, takich jak:
- kwas salicylowy – o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym,
- witaminy – niezbędne do utrzymania prawidłowej kondycji naszego organizmu,
- nienasycone kwasy tłuszczowe – ograniczają wchłanianie cholesterolu z pokarmu,
- śluzy – działają łagodząco i powlekająco na błony śluzowe,
- kwasy organiczne o działaniu odkażającym,
- ligniany – usprawniające pasaż jelitowy,
- minerały – potrzebne do przeprowadzania wielu procesów komórkowych.
Miąższ z aloesu świetnie wspomaga likwidacje takich objawów jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy kurcze jelit. Ponadto, wspomaga walkę ze zgagą, szczególnie u osób często spozywających tłuste i ciężkostrawne potrawy.
Zawarte w aloesie antyoksydanty wspomagają walkę z wolnymi rodnikami – sa to reaktywne formy tlenu uszkadzające nasze komórki. Powodują dezintegrację błon oraz uszkadzanie komórkowego materiału genetycznego. Przyczyniają się do powstawania takich schorzeń jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy nowotwory.
Sok z aloesu reguluje również prace układu immunologicznego – pomaga pozbywać się patogennych drobnoustrojów oraz zwiekszac efektywność reakcji odpornościowych. Z tego względu sok jest wskazany osobom cierpiącym na spadki odporności, często zapadającym na infekcje i choroby sezonowe.
Miąższ aloe vera wykazuje działanie:
- łagodzące
- przeciwzapalne
- przeciwbólowe
- regulujące
- powlekające
- odkażające
- kojące
- regenerujące.
Dawkowanie:
2 łyżki stołowe dziennie.
Składniki:
stabilizowany miąższ z liści Aloe Vera, sorbitol – substancja słodząca, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, regulator kwasowości, sorbinian potasu i benzoesan sodu – substancje konserwujące, guma ksantanowa, substancja zagęszczająca, tokoferol – przeciwutleniacz.