Ekologiczny sezam biały niełuskany jest doskonałym źródłem wapnia, antyoksydantów i fitosteroli. Ma lekko lekko orzechowy, słodki smak i stanowi smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań.
Sezam posiada wyjątkową kombinację witamin i minerałów, która czyni go jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, przy czym w sezamie niełuskanym jego wartość jest kilkukrotnie wyższa niż w tym łuskanym. W 100 g sezamu niełuskanego znajduje się aż 975 mg wapnia czyli ponad 3 razy więcej niż w szklance mleka. Jest też doskonałym źródłem białka, składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, stanowiącego 20% składu. Wśród nich znajduje się tryptofan, który bierze udział w syntezie melatoniny, a więc wspomaga zasypianie i podnosi jakość snu. Prawie połowę składu sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9).
Nieprzetworzony sezam jest drugim po siemieniu lnianym najbogatszym źródłem lignanów. Lignany, działają zatem na komórki w taki sam sposób jak ludzkie estrogeny z tą różnicą, że o wiele łagodniej. Dzięki temu pomagają utrzymać równowagę hormonalną w organizmie (co jest bardzo pomocne dla kobiet w okresie menopauzy) oraz co istotne redukują ryzyko wystąpienia różnych typów chorób hormonozależnych, np. nowotworów piersi czy jajnika. Innymi antyoksydantami charakterystycznymi dla sezamu są: sezamol i sezaminol. Usuwają one z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają nowotworom i opóźniają proces starzenia się organizmu oraz podnoszą jego odporność na infekcje.
Sezam to również bogactwo dobroczynnych roślinnych fitosteroli, które mają strukturę podobną do cholesterolu. Ich spożywanie nie tylko obniża jego poziom we krwi, lecz również zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka.
Ponadto sezam działa moczopędnie, rozgrzewa organizm, walczy z trądzikiem, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy, wzmacnia zęby i kości, zapobiega zaparciom, wzmacnia włosy i paznokcie.
Sezam biały łuskany jest idealny do przygotowania tahiny - pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny. Polecany jest także w formie mielonej jako wartościowa posypka do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona sezamu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie sezamu poprawia jego strawność.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 2456 kJ / 594 kcal
Tłuszcz - 50 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
Węglowodany - 12 g,
w tym cukry - 0,3 g
Białko - 18 g
Sól - 0,03 g
Składniki:
sezam biały niełuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi. Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, orzechy, soję.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
250 g