Nawłoć pospolita to żółta roślina porastająca łąki, chociaż powszechnie uważana przez rolników za chwast, jest jedną z bardzo wydajnych roślin miododajnych,z której pszczoły chętnie zbierają nektar. Nawłoć, potocznie zwana mimozą, wykorzystywana jest w leczeniu różnych schorzeń i takie właściwości lecznicze ma również miód z nektaru tej rośliny.
Miód nawłociowy ma jasnożółtą barwę i lekko kwaskowaty smak. Często krystalizuje do konsystencji kremu, a w takiej postaci warto rozsmarować go na pieczywie. Chociaż jest mało popularny i rzadko spotykany warto poznać bliżej jego właściwości.
Działanie i zastosowanie
Miód z nawłoci stosowany jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty, dróg żółciowych. Działa moczopędnie i żółciopędnie.
Stosowany jest bardzo często w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych oraz kamicy nerkowej.
Dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie nerek a także żył kończyn dolnych. Miód nawłociowy jest również polecany osobom z nadciśnieniem i w celu wzmocnienia mięśnia sercowego.
Miodem nawłociowym warto wzmacniać się w okresie jesienno zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych.
Wykorzystywany jest w wielu stanach zapalnych, a także problemach ze stawami.
Ten rodzaj miodu jest dosyć trudny do pozyskania, ze względu na porę kwitnienia nawłoci – przełom sierpnia i września, kiedy pszczoły z reguły przygotowują się już do zimy.
Miód oprócz właściwości prozdrowotnych działa upiększająco, poprawia wygląd skóry oraz ją wygładza.
Stosowanie
Świetnie sprawdza się w kuchni, jako dodatek do wielu potraw oraz w formie kanapek czy sporządzonego napoju do picia.
Aby zadbać o nasze nerki i uchronić się przed kamieniami warto rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance letniej wody i tak przygotowany napój pić codziennie rano przez trzy miesiące.
Regularne bezpośrednie stosowanie na skórę miodu, wzmacnia jej kondycję i poprawia wygląd.