Nadkwaśność żołądka (mieszanka ziołowa 450g) - receptura wg Klimuszko Expand

Nadkwaśność żołądka (mieszanka ziołowa 450g) - receptura wg Klimuszko

Nowy

Mieszanka ziołowa stosowana przy nadkwaśności żołądka. Receptura wg książki  "Wróćmy do ziół" Ojca Klimuszko

Więcej szczegółów

37,43 zł

brutto

brutto

Zawartość tego pakietu:

Ilość: 1
Cena produktu : 3,08 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 3,51 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 4,59 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 3,49 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 3,92 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 6,29 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 4,20 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 4,47 zł

Ilość: 1
Cena produktu : 3,79 zł
Brakuje Ci tylko 249,00 zł do darmowej dostawy!

Kwota darmowej dostawy obowiązuje przy płatności z góry.

Oceny i recenzje klientów

Nikt jeszcze nie opublikował recenzji
w tym języku

Więcej informacji

Nadkwasota to nieprzyjemna dolegliwość układu trawiennego, powodująca duży dyskomfort. Najbardziej charakterystycznym objawem choroby jest nawracająca zgaga, ale również ból brzucha, zwracanie pokarmu czy nudności.

Refluks przełykowy inaczej zwany zgagą jest niezwykle nieprzyjemną i męcząca dolegliwością przewodu pokarmowego. Wiele osób męczy się z nią na co dzień. Po co cierpieć, można prostymi sposobami pomóc sobie używając naturalnych metod.

Istota zgagi

Po zjedzeniu niektórych potraw, pokarmów pali nas zgaga w przełyku, dając bardzo przykre uczucie. Obecne pożywienie przede wszystkim gotowe produkty nafaszerowane chemikaliami, mające w sobie prawie cały układ pierwiastkowy – nie służy zdrowiu i nie powinno być stosowane na co dzień. Przygotowane potrawy w domowej kuchni dają gwarancję w miarę uczciwego składu. Natomiast nawet wytworne pożywienie podawane w restauracjach, barach jest mocno podejrzane. Triki restauratorów są znane od dawna. Używanie jednak ciągle środków zobojętniających może po czasie skutkować nawet rakiem żołądka.

Sok żołądkowy ma prawidłowo kwaśny odczyn. Zgaga manifestuje się piekącym bólem w klatce piersiowej, zwykle promieniującym do szyi i gardła. Występuje najczęściej kilka minut po posiłku i towarzyszy jej odbijanie oraz zarzucanie do jamy ustnej kwaśno – gorzkiego soku żołądkowego, co powoduje nagłe wydzielanie śliny. Nie zawsze jednak w tak drastycznej formie.

Przyczyny zgagi

Zasadniczą przyczyną zgagi jest nadkwaśność soku żołądkowego. Jest ona spowodowana nadmiernym wytwarzaniem kwasu solnego w żołądku. Znanych jest wiele przyczyn i różne stopnie nasilenia.

Inną ze znanych i opisanych przyczyn jest niedomykalność wpustu żołądka. Refluks jest powodowany nieprawidłową pracą zwieracza, który odgranicza dolny odcinek przełyku od żołądka. Z żołądka treść pokarmowa jest zarzucana do przełyku. A ponieważ nadtrawione przez sok żołądkowy pożywienie jest kwaśne, stąd też występuje palenie w przełyku. Jest to wada anatomiczno – czynnościowa.

Dotkliwość tę można zlikwidować leczeniem określonych chorób jak wrzód lub nieżyt żołądka czy alkoholizm. Do objawów nadkwaśności zaliczamy m.in. bóle w nadbrzuszu, kwaśne odbijanie, zgagę czy czkawkę. W kuracji używa się wiele środków zobojętniających i adsorbujących żołądkowy kwas solny. Niektóre zioła, zawierające dużo związków śluzowych, łagodzą objawy nadkwaśności.

Zgagę mogą wywołać:

• Zawyżone ilości posiłków, żywność bogata w tłuszcze i węglowodany.
• Ostre przyprawy: chili, musztarda, ocet winny.
• Niektóre pokarmy i napoje: czekolada, kwaśne soki, zwłaszcza cytrusowe, większość owoców i warzyw, czosnek i cebula, orzeszki ziemne, napoje gazowane, fast foody, hamburgery, frytki, hot dogi, placki ziemniaczane, zapiekanki, pizza.
• Używki: alkohole, kawa, mocna czarna herbata, napoje zawierające kofeinę, papierosy.
• Niektóre leki – zażywane na czczo, na pusty żołądek: Aspiryna, leki przeciw zapalne.

Mieszanka stosowana profilaktycznie i wspomagająco w leczeniu nadkwaśności żołądka.

Składniki mieszanki

  1. Origani Majoranae Herba - ziele majeranku

  1. Achillea melifolium Herba - ziele krwawnika pospolitego

  1. Potentili Anserinae Herba - Ziele pięciornika gęsiego (srebrnik)

  1. Marrubii vulgarae Herba – ziele szanty zwyczajnej

  1. Althaeae officinalis Radadix - korzeń prawoślazu lekarskiego

  1. Tiliae cordata flos - kwiat lipy drobnolistnej

  1. Melissae officinalis Folos - liść melisy lekarskiej

  1. Lichenis islandici - Porost islandzki

  1. Agrophyli repens Rhizoma - kłacze perzu właściwego

Działanie

Zawarte w mieszance zioła działają wielowymiarowo:

  • Perz usuwa szkodliwe metabolity z organizmu, obniża poziom cukru we kwri

  • Melisa działa zawiera kwas rozmarynowy uspakajająco, przeciwkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo

  • Krwawnik wzmaga czynność wydzielniczą przewodu pokarmowego

  • Szanta wzmaga wydzielenie śliny i soku żołądkowego

Zastosowanie

W nadmiarze kwasu żołądkowego, zgadze, pieczeniu w przełyku

Sposób przygotowania naparu

  1. Wszystkie zioła wysypać z torebek do dużego naczynia i dokładnie wymieszać

  1. 1 łyżkę stołową ziół zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 3 godziny

  1. Przecedzić, lekko podgrzać, nie gotować,

  1. Pić 3 razy dziennie 1/2 szklanki pół godziny przed jedzeniem, nie słodzić

  1. Zioła za każdym razem zaparzać świeże, pić spokojnie z wiarą w ich skuteczność - tak mawiał Ojciec Klimuszko

  1. Zioła przechowywać w suchym i ciemnym miejscu

Mieszanka przynosi szybsze efekty w połączeniu z preparatami odbudowującymi uszkodzoną błonę śluzową przewodu pokarmowego i żołądka, działającymi przeciwzapalnie oraz zmniejszającymi pH soku żołądkowego

  1. Neo Bianacid Aboca

  1. Biolatte Boulardii

  1. Olej rokitnikowy

  1. Sok z aloesu

  1. olej z czarnuszki

Opinie

Mieszanki - receptura wg książki "Wróćmy do ziół"

Dane do przelewu:

EKAA Sp. z o.o.
Leszczyńska 53
60-115 Poznań

mBank: 78 1140 2004 0000 3102 7615 4806




» przeczytaj wszystkie opinie
Accept

Nasza strona zbiera pliki cookies. Jeśli tego nie akceptujesz zmień ustawienia w swojej przeglądarce.