Ostre zapalenie wątroby ( mieszanka ziołowa 550g ) - receptura wg Klimuszko

Mieszanka ziołowa stosowana przy ostrym zapaleniu wątroby. Receptura wg książki "Wróćmy do ziół" Ojca Klimuszko

3,17 zł

-2%

3,23 zł


5,35 zł

-2%

5,46 zł


  1. Ten produkt jest niedostępny.

3,17 zł

-2%

3,23 zł


3,23 zł

-2%

3,30 zł


3,76 zł

-2%

3,84 zł


3,30 zł

-2%

3,37 zł


39,61 zł

-2%

40,42 zł

Jeden z produktów nie jest już dostępny. Nie można kupić tego pakietu

Opis pakietu

Skład mieszanki
1Kłącze perzu50g
2Kora kruszyny50g
3Korzeń mniszka lekarskiego50g
4Koszyczki rumianku50g
5Liść bobrka50g
6Liść jeżyny50g
7Liść mięty pieprzowej50g
8Owoc róży50g
9Ziele dziurawca50g
10Ziele krwawnika50g
11Ziele rdestu ptasiego50g

Zawartość pakietu

Surowiec wykazuje działanie moczopędne ( zwiększa wydalanie moczu w kamicy nerkowej), żółciopędne, przeciwkrwotoczne i ściągające.


Rdest ptasi to roślina jednoroczna lub dwuletnia należąca do rodziny rdestowatych. Łodyga jest rozgałęziona, pełzająca (rzadziej wznosząca się), osiąga 10-50 cm długości. Młode pędy boczne wyraźnie się wznoszą. Liście są owalne, eliptyczne lub równowąskie, drobne, przytwierdzone krótkimi ogonkami, z pochwą obejmującą łodygę. Kwiaty są białozielone, seledynowe lub czerwonawozielone, niepozorne i wyrastają w kątach liści. Kwitnienie ma miejsce od czerwca do października. Owocem jest trójkanciasty orzeszek.

Surowcem zielarskim jest ziele, które zawiera  flawonoidy, krzemionkę rozpuszczalną,  garbniki, kwasy polifenolowe, cukry i sole mineralne.

Surowiec wykazuje działanie moczopędne ( zwiększa wydalanie moczu w kamicy nerkowej), żółciopędne, przeciwkrwotoczne i ściągające. Wykorzystywany jest także wewnętrznie przy schorzeniach płucnych, a zewnętrznie przy krwawiących, źle gojących się ranach.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe.


Krwawnik pospolity to bylina lub krzewinka z rodziny astrowatych (złożonych), osiągająca 50-80 cm wysokości. Łodyga jest prosta, słabo rozgałęziona i ma silny zapach. Liście w są zarysie wąskolancetowate, podwójnie lub potrójnie pierzaste, rzadko rozmieszczone na łodygach i ciemnozielone. Kwiaty są  białe lub różowe z żółtawym środkiem, tworzą płaskie kwiatostany, utworzone z koszyczków zebranych w baldachogrono. Kwitnienie ma miejsce od lipca do października.  Owocem jest spłaszczone niełupka.

Surowcem zielarskim jest ziele, które zawiera olejek eteryczny, cholinę,  flawonoidy,  garbniki, kwasy: mrówkowy, octowy, izowalerianowy, gorzki glikozyd achilleinę oraz sole mineralne.

Surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe. Wykorzystywany jest w alergiach, z katarem siennym włącznie, przeciw zapaleniom, w stanach nieżytowych jako wzmacniające funkcję trawienia, wydzielania żółci i moczopędne, w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych objawiających się brakiem apetytu, wzdęciami, kurczami jelit oraz w chorobie wrzodowej. Ponadto ułatwiają krzepnięcie krwi, są pomocne przy zaburzeniach miesiączki i jako środek napotny obniżający temperaturę organizmu w stanach gorączkowych.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Surowiec wykazuje działanie ściągające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, regenerujące system nerwowy, wzmacniające, żółciopędne, żółciotwórcze, dezynfekujące i pobudzające trawienie.


Dziurawiec zwyczajny to bylina z rodziny dziurawcowatych, osiągająca 30-80 (100) cm wysokości. Łodyga jest sztywna, wzniesiona,  rozgałęziona w górnej części, u dołu drewniejąca. Liście są siedzące, nagie, eliptyczne do równowąskich i zaostrzone, osadzone naprzeciwlegle. Oglądane pod światło uwidaczniają drobne kropki (zbiorniczki olejków eterycznych). Kwiaty są żółte, zebrane w gęste baldachogrono, które jest osadzone w kątach naprzeciwległych przysadek ( liść, z kąta którego wyrasta kwiat). Kwitnienie ma miejsce od czerwca do sierpnia (września). Owocem jest wielonasienna torebka.
Surowiec musi być stosowany ostrożnie, gdyż zwiększa wrażliwość skóry na promienie słoneczne.

Surowcem zielarskim jest ziele, które zawiera  hyperycynę, pseudohypericynę, flawonoidy (rutyna, kwercetyna), hiperozyd, bakteriobójcze garbniki, witaminy A i C oraz olejek eteryczny.

Surowiec wykazuje działanie ściągające, przeciwbólowe, przeciwzapalne, regenerujące system nerwowy, wzmacniające, żółciopędne, żółciotwórcze, dezynfekujące i pobudzające trawienie. Ponadto zmniejsza objawy łagodnej formy depresji oraz pomaga przy lekkiej bezsenności, a także przy migrenie. Stosowany wewnętrznie poprawia nastrój, wzmacnia układ nerwowy, likwiduje nerwobóle, jest pomocny w menopauzie i niestrawności. Zewnętrznie używany jest miejscowo na oparzenia, stany zapalne, na rany i do płukania gardła.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Surowiec wykazuje właściwości zwiększające wydzielanie soku żołądkowego, pobudzające wytwarzanie żółci i usprawniające pracę jelit.


 Mięta pieprzowa, mięta lekarska to bylina należąca do rodziny jasnotowatych. Osiąga do 90 cm wysokości, a jej łodyga jest gałęzista, wzniesiona, czterokanciasta, o słabym owłosieniu na kantach. Liście są  lancetowatojajowate do podługojajowatych, nierównomiernie ostro piłkowane, zaostrzone. Osadzone są nakrzyżlegle, na krótkich ogonkach. Od góry są ciemnozielone, a spodem jaśniejsze. Kwiaty są drobne, różowe, czerwonawe do liliowych i zebrane są  w kątach liści i tworzą nibykłos. Kwitnienie ma miejsce od lipca do sierpnia. Owocem jest rozłupnia.

Surowcem zielarskim jest liść, który zawiera  olejek miętowy, witaminę C, karoten, rutynę, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne.

Surowiec wykazuje właściwości zwiększające wydzielanie soku żołądkowego, pobudzające wytwarzanie żółci i usprawniające pracę jelit. Ponadto wykazuje działanie odkażające, przeciwzapalne i uspokajające. Wykorzystywana jest jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Zewnętrznie używana jest w nieżycie nosa, do płukania jamy ustnej i gardła.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

W zastosowaniu bobrek wspomaga leki przeciwreumatyczne, przeciwdziałające zapaleniom, działa żółciopędnie, wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, przeciwszkorbutowo


Bobrek, jest to bylina należąca do rodziny bobrkowatych, z reguły osiągająca 10-30 cm wysokości. Łodyga jest prosto wzniesiona, bezlistna i naga, a w glebie ukryte jest grube, pełzające kłącze.  Ulistnienie jest skrętoległe, a liście przytwierdzone są długimi ogonkami. Wyraźnie skupiają się w trzy, elipsowato wydłużone, całobrzegie, u podstawy znacznie szersze. Kwiaty są białoróżowe, zebrane w gęste, zwężające się ku szczytowi grona na długiej, bezlistnej szypułce i widać je od maja do lipca . Owocem jest kulisto-jajowata torebka, zawierająca liczne, drobne nasiona.


Jako surowiec zielarski zastosowanie ma liść, który zawiera gorycze, glikozydy, garbniki oraz składniki mineralne, głównie jod, żelazo i mangan.Bobrek trójlistkowy podlega częściowej ochronie.

W zastosowaniu bobrek wspomaga leki przeciwreumatyczne, przeciwdziałające zapaleniom, działa żółciopędnie, wzmacnia działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, działa przeciwszkorbutowo. Wykorzystuje się go w przypadku artretyzmu, puchnięciem i bólem stawów, a także zaleca się go przy: anemii, braku apetytu, dermatozie, gorączce naprzemiennej, niestrawności.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Liść jeżyny wykazuje działanie jako środek bakteriobójczy, przeciwko biegunkom, w schorzeniach skórnych powodowanych przez drobnoustroje.


  Jeżyna jest gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, kolczasty krzew osiągający  50-150 cm wysokości. Wytwarza płożące się po ziemi lub daleko zwieszające się pędy (jeżeli mają podporę), pokryte licznymi średnio dużymi, nagle zaostrzonymi kolcami. Liście są okrągławe, złożone, osadzone na przemian wzdłuż łodygi. Spodem miękko owłosione, ostro nierówno piłkowane. Kwiaty zebrane są w liczne skupione grona,  o płatkach białych lub jasnoróżowych. Jeżyna kwitnie od czerwca do sierpnia, i wydaje czarne, jadalne, bardzo smaczne owoce zbiorowe, których kuliste, drobne elementy są właściwymi owocami, zawierającymi nasiona.

Surowcem zielarskimliście, które gromadzi się wiosną (najlepiej przed kwitnieniem) oraz granatowe, dojrzałe owoce. Sok, który wyciska się bezpośrednio z owoców, bywa używany do barwienia win na czerwono, ale również do tkanin i przędzy.

Liść jeżyny wykazuje działanie jako środek bakteriobójczy, przeciwko biegunkom, w schorzeniach skórnych powodowanych przez drobnoustroje. Stosowany jest także w razie anginy, jako napar służy do płukania jamy ustnej.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Jest to środek łagodnie przeczyszczający, żółciopędny oraz oczyszcza krew w naczyniach krwionośnych ze szkodliwych toksyn.


   Kora kruszyny zawiera glikozydy antrachinowe, garbniki, flawonoidy i saponiny, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ pokarmowy, moczowy oraz krwionośny. Jest to środek łagodnie przeczyszczający, żółciopędny oraz oczyszcza krew w naczyniach krwionośnych ze szkodliwych toksyn.

   Kruszyna, roślina ta należy do rodziny szakłakowatych i przyjmuję formę krzewu osiągając do 5 m wysokości, niekiedy wyrasta w niewielkie drzewko. Liście ogonkowe, mają kształt odwrotnie jajowaty lub szerokoeliptyczny prostych krawędziach. Blaszka liściowa jest całobrzega, tępa lub zaostrzona , a ulistnienie jest skrętoległe. Kwiaty są drobne, pojedyncze lub wyrastają po kilka w katach liści i spotkać je można od maja do czerwca. Owocem kruszyny jest pestkowiec, który w miarę upływu czasu zmienia barwę od zielonego, przez czerwony, do czarnego.

Surowcem roślinnym jest kora, która zwykle zdziera się z drzewa wiosną.

Z kory można również uzyskać dość trwały barwnik koloru żółtobrunatnego i ciemnobrązowego, a jej drewno to materiał na węgiel rysunkowy.

Kruszyna pospolita podlega częściowej ochronie.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Pomagają w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych, pomaga przy kłopotach trawiennych, wpływa na przemianę materii całego organizmu.


Mniszek należy do rodziny astrowatych (złożonych), jest rośliną wieloletnią, osiągającą wysokość 10-20 cm. Łodyga jest pozbawiona liści , początkowo wełniście owłosiona, później gładka, zielona lub jasno brązowa. Cała roślina wypełniona jest białym sokiem, który wypływa po jej uszkodzeniu. Liście zebrane są w rozetę, brzegiem są wrębnie wcinane, lancetowate, bezogonkowe, lśniące i nagie.  Kwiaty są żółte, języczkowe, tworzące po jednym koszyczku na bezlistnej łodydze. Okres kwitnienia trwa od kwietnia do sierpnia. Trwałość roślinie zapewnia korzeń, który jest gruby, spichrzowy, długi, prosty, tworzący rozgałęzienia tylko w kamienistej glebie. Owocem jest szarego koloru, żeberkowana i pokryta brodawkami niełupka. Owoce zebrane są w owocostanie (dmuchawcu), który tworzy puszystą kulę i zaopatrzony jest w niewielki, parasolowaty aparat lotny powstały z puchu kielichowego,  zwiększający dzięki temu powierzchnię lotną.


Surowcem zielarskim jest korzeń i kwiat. Korzeń zawiera znaczne ilości rzadkich mikroelementów, takich jak kobalt, bor, mangan, cynk, miedź, żelazo. Ponadto kwasy organiczne, sterole, różne związki cukrowe, na przykład inulinę, substancje goryczkowe, cholinę, garbniki.

Surowiec pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych, pomaga przy kłopotach trawiennych, wpływa na przemianę materii całego organizmu, usuwa nadmiar toksyn z krwi. Obniża również poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zewnętrznie stosuję się go na choroby skórne oraz wypryski.
Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.
    

Kwiat rumianku działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Polecany jest przy nieżycie żołądka i jelit oraz zewnętrznie łagodząco na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne.


Kwiat rumianku działa przeciwzapalnie i przeciwskurczowo. Polecany jest przy nieżycie żołądka i jelit oraz zewnętrznie łagodząco na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne.

Rumianek pospolity jest jedną z popularniejszych roślin leczniczych. Zawiera dużą ilość olejku eterycznego o właściwościach prozdrowotnych, który zawiera:

- chamazulen o właściwościach przeciwalergicznych,

- cholinę - wykazuje działanie lecznicze względem wątroby i ułatwia regeneracje uszkodzonych komórek, wspomaga usuwanie z organizmu nadmiaru cholesterolu i trójglicerydów,

- alfa-bisabolol i jego tlenki o działaniu przeciwzapalnym i antybakteryjnym,

- flawonoidy – antyoksydanty zwalczające wolne rodniki i zapobiegające starzeniu komórek,

- fitosterole obniżające poziom cholesterolu,

- poliacetyleny o działaniu przeciwbólowym, antybakteryjnym i pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy,

- garbniki katechinowe o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym oraz ściągającym,

- gorycze pobudzające układ trawienny,

- związki kumarynowe i śluzowe o działaniu rozkurczowym i przeciwzakrzepowym,

- witamina C – antyoksydant, wzmacnia układ krążenia,

- sole mineralne.

Napar z rumianku ma działanie uspokajające i ułatwiające zasypianie. Ponadto ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka. Wskazany jest przy bólach żołądka, kolkach czy wzdęciach, a także przy problemach z nerkami i pęcherzem moczowym. Jest także stosowany do zwalczania infekcji gardła i jamy ustnej.

Rumianek może być stosowany u niemowląt w celu złagodzenia kolki oraz do przemywania oczu. Ze względu na właściwości antybakteryjne stosuje się go także do inhalacji podczas przeziębienia oraz w formie kompresów przy skórze podrażnionej, stanach zapalnych oraz grzybiczych.

Ekstrakty z rumianku są składnikiem preparatów przeznaczonych do przetłuszczającej się i skłonnej do łupieżu skóry głowy, a także produktów rozjaśniających włosy blond.

 

Sposób użycia:

1 łyżkę kwiatów (ok. 1 g) zalać szklanką wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem na około 5 minut, przecedzić. Pić świeżo przygotowany napar 1-2 razy dziennie.

 

Składniki:

Suszone kwiaty rurkowe Rumianku pospolitego Marticaria recutita syn. Chamomilla recutita.

 

Informacje dodatkowe:

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.

Przechowywać w temperaturze poniżej 30 °C. Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci.

 

Przeciwwskazania:

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na rumianek.

Ze względu na brak wystarczających danych stosowanie leku podczas ciąży i karmienia piersią nie jest zalecane.

 

Opakowanie:

50g

 

Perz ma właściwości przeczyszczające, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, żółciopędne.


Perz, bylina należąca do rodziny wiechlinowatych, osiągająca wysokość 20–150 cm. Łodyga w formie źdźbła, które jest wzniesione lub podnoszące się, nagie i gładkie, z kolankami i międzywęźlami. Liście są żywozielone lub sinozielone, płaskie, równowąskie, osadzone na łodydze skrętolegle. Otwartymi pochwami obejmują łodygę. Blaszka liściowa jest szorstka z wierzchu. Kwiaty zebrane sa na szczycie łodygi w  spłaszczone kłosy. Każdy z nich składa się z gęstych, jajowatolancetowatych, spłaszczonych po bokach kłosków. Owocem jest żółtawy ziarniak. Kłącze jest jasne, z dużymi i licznymi rozłogami.
Surowcem zielarskim jest kłącze, które zawiera inulinę, saponiny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, substancje gumowe, śluzy,  krzemionkę, duże ilości węglowodanów, sole mineralne i witaminę C.

Perz ma właściwości przeczyszczające, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, żółciopędne. Szczególne zastosowanie znajduje przy wspomaganiu leczenia chorób przemiany materii, jako zioło oczyszczające krew – przy chorobach reumatycznych, dny moczanowej,  trądziku. Wykorzystywany  jest również pomocniczo przy zwalczaniu nieżytów górnych dróg oddechowych, przy obrzękach wątroby, zmniejszonym wydzielaniu żółci, kamicy żółciowej, hemoroidach.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Ponadto witamina C jest poocna w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odpornosci naszego organizmu.


Owoc dzikiej róży to naturalne i bogate źródło witaminy C - już 3 owoce wystarczą na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas askorbinowy.

Witamina C jest niezbędna do przemian tkanki łącznej, a dokładniej kolagenu. W związku z tym wpływa dobroczynnie na stan:

- kości

- stawów

- dziąseł

- skóry.

Ponadto witamina C jest poocna w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odpornosci naszego organizu.

Wspomaga pozbywac się z naszego oranizmu patogennych drobnoustrojow poprzez uszkaszanie ich struktur komórkowych. Łagodzi też skutki walki z patogenami podczas reakcji odpornościowych.

Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem - pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami. Te reaktywne formy tlenu powstaja pdczas standardowych przeian komórkowych oraz w wyniku oddziaływania środowiska.

                                  

Ich zwiększone powstawanie powodują między innymi:

- palenie papierosów

- picie alkoholu

- spozywanie lekow

- przebywanie w zanieczyszczonym środowisku

- ekspozycja na promieniowanie UV.

Sposób użycia:

1 łyżeczkę owoców zalać wrzącą wodą. Pozostawić n ok.a 10 minut pod przykryciem do zaparzenia.

Dane do przelewu:

EKAA Sp. z o.o.
Leszczyńska 53
60-115 Poznań

mBank: 78 1140 2004 0000 3102 7615 4806




» przeczytaj wszystkie opinie
Accept

Nasza strona zbiera pliki cookies. Jeśli tego nie akceptujesz zmień ustawienia w swojej przeglądarce.