Wychudzenie ( mieszanka ziołowa 450g ) - receptura wg Klimuszko

Mieszanka ziołowa stosowana przy wychudzeniu. Receptura wg książki "Wróćmy do ziół" Ojca Klimuszko


  1. Ten produkt nie jest obecnie dostępny.

3,17 zł

-2%

3,23 zł



  1. Ten produkt nie jest obecnie dostępny.
x 2


  1. Ten produkt nie jest obecnie dostępny.

37,45 zł

-2%

38,21 zł

Jeden z produktów nie jest już dostępny. Nie można kupić tego pakietu

Opis pakietu

Skład mieszanki
1Korzeń arcydzięgla50g
2Korzeń kozłka50g
3Korzeń lukrecji50g
4Korzeń prawoślazu50g
5Liść maliny50g
6Owoc jarzębiny50g
7Owoc róży50g
8Porost islandzki50g
9Ziele krwawnika50g

Zawartość pakietu

Ponadto witamina C jest poocna w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odpornosci naszego organizmu.


Owoc dzikiej róży to naturalne i bogate źródło witaminy C - już 3 owoce wystarczą na pokrycie dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas askorbinowy.

Witamina C jest niezbędna do przemian tkanki łącznej, a dokładniej kolagenu. W związku z tym wpływa dobroczynnie na stan:

- kości

- stawów

- dziąseł

- skóry.

Ponadto witamina C jest poocna w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odpornosci naszego organizu.

Wspomaga pozbywac się z naszego oranizmu patogennych drobnoustrojow poprzez uszkaszanie ich struktur komórkowych. Łagodzi też skutki walki z patogenami podczas reakcji odpornościowych.

Kwas askorbinowy jest silnym antyoksydantem - pomaga nam w walce z wolnymi rodnikami. Te reaktywne formy tlenu powstaja pdczas standardowych przeian komórkowych oraz w wyniku oddziaływania środowiska.

                                  

Ich zwiększone powstawanie powodują między innymi:

- palenie papierosów

- picie alkoholu

- spozywanie lekow

- przebywanie w zanieczyszczonym środowisku

- ekspozycja na promieniowanie UV.

Sposób użycia:

1 łyżeczkę owoców zalać wrzącą wodą. Pozostawić n ok.a 10 minut pod przykryciem do zaparzenia.

Surowiec wykazuje działanie powlekające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgruźlicze, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, antynowotworowe, przeciwpotne, uspokajające, wzmacniające, przeciwwymiotne i odtruwające.


Porost islandzki, płucnica islandzka należy do plechowców (roślin niższych), których ciało nie jest zróżnicowane na wyspecjalizowane organy. Plecha składa się z dwóch organizmów: glonu i grzyba, ma brunatną lub brunatnozieloną barwę, jest silnie rozgałęzioną, spłaszczoną, dwudzielnie powcinana,  liściokształtna. Krawędzią jest nieregularnie ząbkowaną, o brzegach podwiniętych do wewnątrz. Centralna część plechy przytwierdza się do podłoża specjalnymi nitkami grzyba - chwytnikami , które występują na dolnej powierzchni plechy. Cała poplamiona jest na czerwonawo i biało. W Polsce porost islandzki jest pod częściową ochroną gatunkową.c

Surowiec wykazuje działanie powlekające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgruźlicze, przeciwkaszlowe, wykrztuśne, antynowotworowe, przeciwpotne, uspokajające, wzmacniające, przeciwwymiotne i odtruwające. Ponadto reguluje wypróżnienia i przemianę materii, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego (w małych dawkach, natomiast w dużych powstrzymuje), trzustkowego i jelitowego oraz hamuje oddziaływanie kwasu solnego na śluzówkę żołądka. Wykorzystywany jest w stanach zapalnych i nieżycie przewodu pokarmowego, w chorobie wrzodowej, w stanach zapalnych i infekcjach układu oddechowego, stany zapalne skóry, oczu i odbytu.


Surowcem zielarskim jest cała plecha, która zawiera:

- kwasem cetrarowy,

- kwas licheno-stearowy,

- kwas fumarowy,

- kwas szczawiowy i winowy,

- polisacharydy,

- hemicelulozy,

- kwas krzemowy,

- kwasy lichenowe,

- śluzy,

- barwniki,

- sole mineralne,

- licheniny,

- izolicheniny.


Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Lukrecja posiada działanie immunostymulujące, wykrztuśne, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, i łagodzące


Lukrecja jest jedną z najstarszych roślin znanych człowiekowi i stosowanych w lecznictwie, a kwas glicyryzynowy, który zawiera jest aż 50 razy słodszy od cukru (sacharozy). Liczne odgałęzienia ułożone są na przemian wzdłuż głównej osi. Liście składają się z kilku lub kilkunasty mniejszych, ciemnozielonych listków,  liczba ich jest nieparzysta, a brzeg blaszki z reguły prosty. Kwiatostan ma formę grona, które jest luźne i wydłużone. Lukrecja kwitnie od maja do początku lipca. Surowcem leczniczym jest korzeń, który zbierany jest jesienią.

Glicyryzyna, jest jednym ze składników aktywnych rośliny, posiada silne własności wiązania wody w skórze. Ponadto lukrecja posiada działanie immunostymulujące, wykrztuśne, antyzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, moczopędne, i łagodzące. Zalecana również w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jako środek pomocny  w leczeniu wrzodów.


Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Surowce używane są do wyrobu preparatów przeciwkaszlowych, jako środki powlekające, łagodzące, osłaniające.


Prawoślaz lekarski to roślina zielna należąca do rodziny ślazowaty, osiągająca wysokość do 1,5 m. Cała roślina jest owłosiona miękkimi, szarymi włoskami. Ulistnienie skrętoległe. Liście duże, dłoniaste przypominające z wyglądu liście klonu, mają zaostrzony koniec i karbowany brzeg. Kwiaty są koloru różowego, dość duże, umieszczone głównie na wierzchołku łodygi w kątach liści, pojedynczo lub po kilka. , kwitnienie ma miejsce od lipca do sierpnia.
Kształt korzenia walcowaty, nieokorowany barwy jasnobrunatnej, okorowany – kremowej. Owocem jest rozłupnia rozpadająca się na liczne ciemnobrunatne, nerkowate i płaskie rozłupki.

W zastosowaniu wykorzystuje się korzeń prawoślazu i liść prawoślazu. W korzeniu występuje śluz jako główny składnik czynny , pektyny , skrobia, sacharoza , olej tłusty, związki białkowe i inne. W liściu – śluz sięgający , olejek lotny, kwasy organiczne, związki flawonowe, skopoletyna i inne. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego.

Surowce używane są do wyrobu preparatów przeciwkaszlowych, jako środki powlekające, łagodzące, osłaniające. Pomagają w stanach zapalnych przewodu pokarmowego ( podrażnieniach, uszkodzeniach nabłonka), wrzodach żołądka, nadkwaśności, zaparciach, w schorzeniach górnych dróg oddechowych takich jak nieżyt oskrzeli i gardła z kaszlem. Zewnętrznie stosuje się go w postaci płukanek w zapaleniu gardła, a także do przemywania wrzodów i czyraków.


Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Arcydzięgiel pobudza czynności wydzielnicze, działa rozkurczowo, wiatropędnie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także śliny i moczu. Ponadto działa również wykrztuśnie, co jest pomocne przy przeziębieniu i grypie z objawem kaszlu.


Dzięgiel Litwor ( Angelica archangelica L.) jest rośliną dwuletnią i jest  gatunkiem z rodziny selerowatych (Apiaceae).  W pierwszym roku tworzy rozetę liści, a drugim łodygę, która jest Gruba, naga, bruzdowana, nieowłosiona, rozgałęziona, pusta w środku w międzywęźlach i dorasta do 2 m wysokości. Liście są duże, pierzastodzielne, osadzone na długich ogonkach. Kwitnie pod koniec lata i obumiera po wydaniu nasion, a jego kwiaty są Drobne, zebrane w duże, kuliste baldachy złożone, zielonkawo-żółte  i zielonkawo-białe. Owocem arcydzięgla są duże rozłupki, które składają się z 2 płaskich, jasnobrązowych niełupek. Kłącze jest krótkie pofałdowane i brunatne. Wyrastają z niego cienkie, podłużnie bruzdowane korzenie. Kłącze i korzenie w środku są gąbczaste i białe.   

Surowcem roślinnym jest korzeń zawierający olejek lotny, w którego skład wchodzą:

- terpeny,

- związki kumarynowe,

- flawonoidy,

- garbniki,

- kwasy organiczne.

Działanie i zastosowanie:

Arcydzięgiel pobudza czynności wydzielnicze, działa rozkurczowo, wiatropędnie,  zwiększa wydzielanie soków trawiennych, a także śliny i moczu.

Działa wykrztuśnie, dzięki czemu ma zastosowanie w przeziębieniu, kaszlu czy zaflegmieniu płuc.

Przez działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie poprawia trawienie oraz reguluje pracę układu pokarmowego (przeciwdziała zaparciom i biegunkom).

Wspomaga pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, jest szczególnie skuteczny w zwalczaniu niestrawności i zaniku apetytu na tle nerwowym.

Stosowany jest również zewnętrznie na owrzodzenia, rany i oparzenia, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym. Olejek jest wykorzystywany do nacierania przy nerwobólach i bólach mięśni i reumatycznych.

Działa uspokajająco, łagodzi nadmierną bezsenność i pobudliwość.

Wzmacnia naczynia krwionośne oraz serce.

Reguluje krwawienia miesiączkowe.

Pomimo tego, iż  w zielarstwie zasadniczym surowcem jest korzeń, to pozostałe części rośliny mają również swoje zastosowanie np. ogonki liściowe smażone w cukrze stosowane są jako ozdoba do tortów i ciast, jednak najbardziej znanym wyrobem jest likier – litworówka.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe.


Krwawnik pospolity to bylina lub krzewinka z rodziny astrowatych (złożonych), osiągająca 50-80 cm wysokości. Łodyga jest prosta, słabo rozgałęziona i ma silny zapach. Liście w są zarysie wąskolancetowate, podwójnie lub potrójnie pierzaste, rzadko rozmieszczone na łodygach i ciemnozielone. Kwiaty są  białe lub różowe z żółtawym środkiem, tworzą płaskie kwiatostany, utworzone z koszyczków zebranych w baldachogrono. Kwitnienie ma miejsce od lipca do października.  Owocem jest spłaszczone niełupka.

Surowcem zielarskim jest ziele, które zawiera olejek eteryczny, cholinę,  flawonoidy,  garbniki, kwasy: mrówkowy, octowy, izowalerianowy, gorzki glikozyd achilleinę oraz sole mineralne.

Surowiec wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne, bakteriostatyczne i nieznaczne przeciwskurczowe. Wykorzystywany jest w alergiach, z katarem siennym włącznie, przeciw zapaleniom, w stanach nieżytowych jako wzmacniające funkcję trawienia, wydzielania żółci i moczopędne, w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych objawiających się brakiem apetytu, wzdęciami, kurczami jelit oraz w chorobie wrzodowej. Ponadto ułatwiają krzepnięcie krwi, są pomocne przy zaburzeniach miesiączki i jako środek napotny obniżający temperaturę organizmu w stanach gorączkowych.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Korzeń ma zastosowanie wspomagające przy zaburzeniach neurowegetatywnych, jako łagodny środek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie.


Kozłek, waleriana, biedrzan, kocia trawa jest byliną osiągająca wysokość 70-150 cm. W pierwszym roku życia roślina wytwarza przyziemna rozetę ogonkowych liści. W drugim wytwarza masywną łodygę, która jest wyprostowana i delikatnie żeberkowana. Łodyga Wewnątrz dęta, walcowata, na dole owłosiona, górą naga. Liście górne (łodygowe) osadzone są na łodydze naprzeciwlegle, dolne ogonkowe. Wszystkie są nieparzysto-pierzastosieczne na spodniej stronie z reguły owłosione długimi włoskami. Kwiaty  są drobne i zebrane  w baldachokształtne kwiatostany szczytowe, pojawiają się od lipca do sierpnia, o zmiennym kolorze, od białego przez róż do lila. Pod ziemią posiada krótkie kłącze, które z reguły nie wytwarza rozłogów. Owocem jest podłużnie jajowaty orzeszek, który przybiera barwę od beżowego do brunatnego.

Zastosowanie w lecznictwie ma przede wszystkim korzeń, który gromadzi się jesienią. Należy pamiętać, że wzmaga działanie środków nasennych, trzeba zatem unikać stosowania równocześnie z podobnym typem leków.

Surowiec zawiera liczne biologicznie czynne substancje: estry kwasu izowalerianowego, kwas walerenowy, waleranon, walerenal i inne. Korzeń ma zastosowanie wspomagające przy zaburzeniach neurowegetatywnych, jako łagodny środek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto wzmacnia serce i obniża wysokie ciśnienie. Zewnętrznie można go stosować przy gojeniu ran i wrzodów oraz usuwaniu drzazg.

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Owoc jarzębiny to naturalne wsparcie organizmu w okresie przeziębienia, dolegliwościach układu pokarmowego oraz źródło witamin dla pięknej i gładkiej cery.


Jarząb pospolity (Sorbus acuparia) to drzewo lub krzew z rodziny różowatych (Rosaceae), dorastające do 15 m wysokości. Kora jest gładka i jasna, młode pędy są owłosione, a następnie nagie. Liście są nieparzysto-pierzaste, złożone z pojedynczo piłkowanych listków. Kwiaty są białe zebrane w gęste, owłosione podbaldachy. Kwitnienie ma miejsce od maja do czerwca. Owoce są pozorne, kuliste, pomarańczowe, czerwone.

Działanie i zastosowanie owoców jarzębiny 

Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P (nie mylić z PP), które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C.

Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę. Można je użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z plamami. Sorbitol zawarty w owocach podniesie wilgotność skóry. Witaminy, cukry, aminokwasy, sole mineralne odżywią komórki skóry. Flawonoidy, kwasy działają antyseptycznie i zakwaszająco oraz przeciwzapalnie. Pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość. Jarząb wybiela skórę, zmniejsza “worki i cienie pod oczami”.

Odwar z owoców jarzębiny hamuje rozwój bakterii i grzybów w jelitach i na skórze (duże dawki, ok. 400 ml doustnie). Rozluźnia kał, a w dużych dawkach działa przeczyszczająco.

Wzmaga diurezę i wydalanie metabolitów azotowych. Należy do środków czyszczących krew. Wzmaga wydzielanie żółci. Wzmaga perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych. Odwar może być przyjmowany w okresie zimowym jako źródło łatwo przyswajalnych soli mineralnych i witamin.

Korzystnie działa w reumatyzmie, dnie moczanowej, przy kamicy moczowej, chorobach skórnych, otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Owoc jarzębiny w mieszankach – warto podawać w przebiegu infekcji układu moczowego i przy obrzękach.

 Ponadto ma właściwości wzmacniające,  przeciwzapalne na błony śluzowe jelit i żołądka. Wykorzystywany jest pomocniczo przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz przy przewlekłych zaburzeniach trawiennych. 

Skuteczność ziół jest zauważalna wyłącznie przy regularnym i dłuższym stosowaniu.

Ciekawostka

Maseczka z rozdrobnionych owoców jarzębiny w połączeniu z pyłkiem kwiatowym daje efekt naturalnego botoksu.

Herbatka z liści malin to doskonały środek dla kobiet ciąży, usprawniający poród, a także dla dziewczyn  przy bolesnych menstruacjach.


Malina właściwa (Rubus idaeus L.) należy do rodziny różowatych (Rosaceae Juss.) jest rośliną strefy umiarkowanej. Występuje również w rejonach chłodniejszych i subarktycznych Europy, Azji i Ameryki Północnej.Malinę uprawia się również w Australii i Nowej Zelandii, a także w Chinach. W Polsce w warunkach naturalnych występuje w całym kraju w lasach, na polanach i na wyrębach, a w górach, aż po piętro kosodrzewiny.

Właściwości i zastosowanie

Herbata z liści malin jest bogata w witaminę C, wapno i żelazo i od dawna jest znana jako domowy środek na usprawnienie porodu. Herbata z liści malin jest smaczna, a oprócz tego posiada wiele właściwości, które mogą ułatwić przebieg porodu:

  • Mięśnie dna miednicy oraz szyjki macicy rozluźniają się i stają bardziej miękkie.
  • Herbata z liści malin działa rozkurczowo, dlatego zalecana jest także przy bólach miesiączkowych.
  • Stymuluje perystaltykę jelit,
  • Herbata z liści malin działa na wiele kobiet odprężająco i uspokajajco.

Wiele kobiet zapewnia, że herbata z liści malin znacznie skraca pierwszą i drugą fazę porodu. Inne deklarują, że przebiega on mniej boleśnie i stresująco. Do tego badania australijskich naukowców wyraźnie dowodzą, że herbata z liści malin zmniejsza ilość porodów wspomaganych. Choć brakuje wyczerpujących badań w tej kwestii, herbata z liści malin od lat służy wśród położnych i mam jako naturalny środek leczniczy.

Herbata z liści malin swoim działaniem może jedynie usprawnić mięsień macicy tak by poród trwał nieco krócej. Napar nie ma jednak ŻADNEGO wpływu na moment przyjścia na świat dziecka.

Herbatę można pić kilka tygodni przed porodem, w trakcie porodu oraz w połogu by usprawnić kurczliwość mięśnia macicy.

Przeciwwskazania

  • obecna ciąża jest ciążą zagrożoną,
  • poprzedni poród był sprawny i szybki,
  • ciąża mnoga
  • planowane jest zakończenie ciąży przez cesarskie cięcie,
  • kobieta przeszła wcześniej cesarskie cięcie,
  • kobieta urodziła przedwcześnie,
  • pojawiło się krwawienie z dróg rodnych w drugiej połowie ciąży

Stosowanie

  • Zaleca się picie herbaty z liści malin 2-3 razy dziennie od 34 tygodnia ciąży
  • Napar pomoże jednak tylko wtedy, jeśli będzie stosowana przez kilka tygodni.
  • Najlepiej zacząć ją pić kilka tygodni przed planowaną ciążą z przerwą na czas pierwszego trymestru i później wznowienie kuracji od 34 tygodnia aż do porodu i połogu.  

Dane do przelewu:

EKAA Sp. z o.o.
Leszczyńska 53
60-115 Poznań

mBank: 78 1140 2004 0000 3102 7615 4806




» przeczytaj wszystkie opinie
Accept

Nasza strona zbiera pliki cookies. Jeśli tego nie akceptujesz zmień ustawienia w swojej przeglądarce.