Ekologiczna mąka gryczana pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Polecana do ciasta naleśnikowego, makaronów, klusek, placków. Doskonała również do ciemnego zimowego chleba w połączeniu z innymi mąkami.
Gryka charakteryzuje się dużą zawartością składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo oraz witamin, szczególnie z grupy B. Posiada wysoki udziału skrobi, jednak nie ulega ona trawieniu i stanowi błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, usuwa szkodliwe składniki przemiany materii oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Zboże to dostarcza białka o dobrze zbilansowanym składzie oraz kwasy fenolowe, które charakteryzują się wysokimi właściwościami antyoksydacyjnymi. Składniki te znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych.
Gryka wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1623 kJ / 384 kcal
Tłuszcz - 3,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g
Węglowodany - 71 g
w tym cukry - 2,6 g
Białko - 13 g
Sól - 0,03 g
Składniki:
mąka gryczana pełnoziarnista* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
500 g