Wpływ na organizm
Zapotrzebowanie organizmu na nnkt* EPA + DHA grupy omega-3 jest wpisane w kod genetyczny. To ważne składniki lipidowej części błon biologicznych, które szczególnie obficie występują w strukturze kory mózgowej. Regulują produkcję enzymów, od których zależy funkcjonowanie organizmu. Dlatego są nie do zastąpienia.
nnkt* EPA + DHA nie blokują żadnych procesów, jak to robią leki, ale strukturalnie i funkcjonalnie pośrednio wpływają na wytwarzanie przez organizm substancji, które są w danym momencie najbardziej dla jego funkcjonowania pożądane. Doskonale się uzupełniają. Nie jest to mieszanka składników, które działają osobno, często znosząc swoje działania nawzajem. To naukowo potwierdzone a zarazem naturalne składniki organizmu dające silny wspólny efekt.
Dostarczone organizmowi kwasy omega-3 są natychmiastowo włączane w struktury organizmu, dzięki czemu wykazywują wiele pozytywnych działań nie wywołując efektów ubocznych.
Działanie w ukł. krążenia
Redukują lipidy osocza (cholesterol całkowity, LDL i trójglicerydy) oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL - włączając się we frakcje lipoprotein są preferencyjnie wbudowywane w lipidy błonowe komórek naczyń krwionośnych. W obszarze powstałych złogów tłuszczy (LDL) w naczyniach krwionośnych ograniczają procesy zapalne poprzez zahamowanie migracji leukocytów i makrofagów oraz aktywacji tych komórek. W obecności nnkt* EPA + DHA złogi tłuszczu otaczane są grubszą warstwą włóknisto-kolagenową co zapobiega pęknięciu naczynia. W ten sposób zapobiegają zmniejszaniu się światła naczyń krwionośnych i powstawania zatorów prowadzących do niedotlenienia serca. Tak chronią układ krążenia przed wystąpieniem zaburzeń w jego prawidłowej pracy.
Poprawiają funkcje komórek śródbłonka naczyniowego - nnkt* EPA + DHA wbudowują się do błony komórek budujących naczynia krwionośne zwiększając dostępność tlenku azotu dzięki czemu kontrolują rozkurcz i skurcz naczyń krwionośnych co ma pośredni wpływ na obniżenie ciśnienia krwi (Berger, Hirsch).
Jako substancje wzmacniające mięsień sercowy - nnkt* EPA + DHA wbudowują się do warstwy lipidowej błony komórek mięśniowych i regulują wymianę substancji, między wnętrzem komórki a środowiskiem zewnętrznym. Wydłużają w ten sposób o 150% czas trwania potencjału czynnościowego komórki, czyli skurcz mięśnia jest wytwarzany w równomiernych odstępach czasu. Serce stabilizuje swój rytm, działa wydajniej. (GSSI, DART, HPFS)
Działanie w ukł. nerwowym
Jako budulec kory mózgowej oraz składniki błon komórek nerwowych - DHA stanowi 60% kory mózgowej i jest głównym budulcem komórek nerwowych. Nnkt* EPA + DHA zwiększają płynność błon neuronów przez co poprawiają przekaźnictwo sygnałów między komórkami nerwowymi. W ten sposób wpływają na funkcje psychoruchowe i intelektualne. Mózg i układ nerwowy rozwijają się prawidłowo. U osób starzejących się zachowana zostaje dłużej aktywna pamięć i sprawność intelektualna.
Wspierają prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny człowieka już od momentu poczęcia -15% masy całego mózgu to omega-3. W okresie ciąży dostarczane są z pokarmem spożywanym przez matkę. Przechodząc przez łożysko do płodu wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego odbywający się głównie w okresie życia płodowego.. Zabezpieczają dziecko przed wystąpieniem niedorozwoju umysłowego i negatywnych procesów psychicznych np. depresji, agresji czy hiperaktywności, a jednocześnie podwyższają zdolności poznawcze oraz współczynnik inteligencji. U kobiet ciężarnych warunkują prawidłowy przebieg ciąży, ograniczają ryzyko poronień, stanów przedrzucawkowych, depresji przed- i poporodowych.
Działanie w stanach zapalnych
Są prekursorami substancji przeciwzapalnych. Stany zapalne leżą u podstawy wszystkich nieprawidłowości w organizmie. Od zdolności organizmu do ich wygaszania zależy skuteczność powrotu do równowagi.
Gdy spożywamy odpowiednie ilości kwasów tłuszczowych nnkt* EPA + DHA omega-3 nasz organizm produkuje z nich najsilniejsze naturalne substancje przeciwzapalne (rezolwiny i protektyny). nnkt* EPA + DHA na poziomie molekularnym hamują produkcję substancji prozapalnych (interleukin IL-1, IL-6, IL-8), dzięki czemu możliwe jest znacznie szybsze i skuteczniejsze wygaszenie ogniska zapalnego. Dlatego im więcej nnkt* EPA + DHA dostarczysz do organizmu, tym skuteczniej będzie on usuwał stany zapalne.
BioCardine®Omega-3 (200 ml płyn) – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (żspm)
25 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych przeprowadzonych u pacjentów chorujących z powodu: choroby wieńcowej, schizofrenii, depresji.
BioCardine®Omega-3 (żspm) jest chronionym europejskim patentem, połączeniem olejów z mięśni sardynek, sardeli i makreli, Południowy Ocean Spokojny. Naturalny i niemodyfikowany, biologicznie aktywny jest naturalnym źródłem kompozycji wyższych kwasów tłuszczowych, głównie nnkt* EPA, DPA, DHA omega-3 w postaci trójglicerydów, niezbędnych mózgowi i układowi nerwowemu, sercu i układowi krążenia, systemowi przeciwzapalnemu, do uzyskania genetyczno-fizjologicznej budowy i działania. W czasie zaburzeń i chorób zapotrzebowanie organizmu człowieka na ten rodzaj tłuszczów znacząco wzrasta dlatego jak wykazało 25 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych przeprowadzonych u pacjentów, BioCardine®Omega-3 (żspm) przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w niedożywieniu organizmu człowieka wyższymi kwasami tłuszczowymi równolegle z leczeniem: choroby wieńcowej, schizofrenii, depresji.
Forma płynna umożliwia prawidłowe dawkowanie.