Zielona herbata pochodzi z kontynentu Azjatyckiego, ale dzisiaj, ze względu na swoje właściwości, znana jest na całym świecie. W jej liściach znajdziemy wiele witamin ( np. witaminy z grupy B, witamina K, PP, E ), minerałów i innych związków takich jak garbniki, taniny czy polifenole.
Jej wpływ na nasz organizm jest kompleksowy – pobudza przemianę materii usprawniając przemiany węglowodanów i usuwanie z organizmu toksyn. Ze względu na hamowanie odkładania się tłuszczu poprawia trawienie, wspomaga walkę z nadwagą i przyspiesza spalanie kalorii. Świetnie wpływa na zwiększanie wydzielania soków trawiennych i powstawanie żółci. Powszechnie znany jest jej pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego – działa hamująco na rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Ze względu na wysoka zawartość antyoksydantów, chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają błony komórkowe i DNA komórek, prowadząc do groźnych mutacji. Zielona herbata swietnie wpływa na układ krążenia – chroni przed powstawaniem blaszek miażdżycowych, zawałem serca, zatorem płuc, udarem mózgu i kończyn dolnych obniżając prawdopodobieństwo pojawaiania się skrzepów.
A skąd tak kompleksowe i wysoce skuteczne działanie zielonej herbaty?
Odpowiedź to polifenole – związki antyoksydacykne, które w zielonej herbacie znajdziemy w bardzo dużych ilościach. Do tej grupy zaliczami między innymi: kwarcetynę, hesperydynę, flawony, izoflawony oraz katechiny.