Olej rokitnikowy otrzymywany jest z nasion rokitnika rosnącego na Syberii. Ma silne właściwości antyoksydacyjne. Wpływa pozytywnie na stan błony śluzowej układu pokarmowego, wspomaga układ krążenia, wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie ran.
Firma "ARAM Natura" Aram Szaginian istnieje na polskim rynku od 1999 roku. Pomysłodawcą i współwłaścicielem firmy jest lekarz medycyny - pasjonata medycyny naturalnej. Jego wiedza i doświadczenie pozwalają wprowadzać na polski rynek unikalne i skuteczne produkty. Składniki wykorzystywane do produkcji produktów, pochodzą z czystych rejonów syberyjskiej Tajgi i doliny Ałtaju.
Olej rokitnikowy zawiera bardzo duże ilości flawonoidów (kwercytyny i rutyny), beta karotenu i witaminy C. Związki te działają antyoksydacyjnie zwalczając wolne rodniki i przeciwdziałając starzeniu komórek. Flawonoidy wzmacniają dodatkowo ścianki naczyń krwionośnych. Z kolei witamina C występująca w owocach rokitnika, posiada większą biodostępność niż syntetyczny kwas askorbinowy obecny w wielu suplementach diety. Ponadto olej rokitnikowy jest bogaty w:
- witaminy C, A, D, E, K
- garbniki
- antocyjany
- fosfolipidy
- minerały
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
Produkt wskazany jest do systematycznego spożywania przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, w tym wywołanych bakterią Helicobacter pylori. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, mdłości i niestrawność. Olej rokitnikowy wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe i chroni tętnice przed choroba miażdżycową. Ze względu na bogactwo antyoksydantów, witamin i minerałów wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz wolnymi rodnikami.
Sposób użycia:
1-2 łyżeczki dziennie, można dodawać do pokarmu, który nie podlega obróbce termicznej. Stosować przez okres 2-3 tygodni. Wymieszać przed spożyciem.