Ekologiczny karob to pozbawione nasion i zmielone strąki drzewa karobowego, zwanego szarańczynem strąkowym. Strąki szarańczynu, zwane również chlebem świętojańskim, wysuszone i zmielone mają ciemnobrązową barwę i mogą stanowić substytut tradycyjnego kakao. Karob polecany jest do wszelkiego rodzaju wypieków, deserów i polew.
Karob odznacza się lekko słodkim, karmelowym aromatem i uznawany jest za zdrową alternatywą dla kakao i czekolady, gdyż nie zawiera substancji utrudniających przyswajanie wapnia i cynku. Zawiera cenne pierwiastki mineralne takie jak: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, a także witaminy: A, B2, B3 oraz D.
Mączka chleba świętojańskiego jest stosowana jest jako dodatek do domowych wypieków lub używana do zagęszczania sosów, jednak posiada także wiele prozdrowotnych właściwości. Ze względu na dużą zawartość wapnia jest polecany w walce z osteoporozą. Ponadto poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega biegunkom. Polecana jest również jako środek wykrztuśny na kaszel.
Jest produktem bezglutenowym, nie zawiera żadnych alergenów i substancji pobudzających, więc stanowi zdrowy dodatek w diecie dzieci.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1017 kJ/ 241 kcal
Tłuszcz - 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
Węglowodany - 49 g
w tym cukry - 41 g
Białko - 4,6 g
Sól - 0,09 g
Składniki:
karob jasny* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnymi.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
200 g