Agar-agar to wegański zamiennik żelatyny, znakomity do przygotowania wegetariańskich i wegańskich potraw m.in. ciast, lodów, galaretek, zup kremów, sosów czy dżemów. Posiada wysoką zawartość jodu, wapnia i żelaza. Polecany jest także dla osób z problemami z nadwagą, gdyż ma zerową wartość energetyczną.
Agar-agar to substancja żelująca, wytwarzana z krasnorostów, pochodzących z Japonii. Jej żelujące właściwości sprawiają, że doskonale zastępuje wieprzową żelatynę. Ponadto, agar, jako produkt pochodzenia morskiego, posiada wysokie stężenie jodu, a także stanowi bogate źródło wapnia i żelaza.
Jod odpowiedzialny jest za prawidłowe działanie tarczycy. Od jej sprawności zależy nie tylko ładny wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także ogólny stan naszego zdrowia, dobre samopoczucie i witalność.
Z kolei żelazo jest nierozerwalnie związane z prawidłowymi procesami krwiotwórczymi. Zalecane jest w anemii i ogólnym osłabieniu organizmu. Wzmacnia odporność i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Wapń natomiast jest niezbędny do utrzymania mocnych kości i zdrowych zębów. Niedobory wapnia mogą spowodować problemy z uzębieniem oraz doprowadzić do osteoporozy. Ponadto reguluje właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, wytrzymałość mięśni i zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.
Agar posiada właściwości podobne do błonnika. Ze względu na fakt, że w organizmie wiąże wodę i pęcznieje, stosuje się go jako naturalny środek przeczyszczający.
Składniki:
Agar - Agar w proszku 100%
Informacje dodatkowe:
Produkt przechowywać w miejscu suchym i chłodnym.
Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów pszenicy, glutenu, soi, sezamu, migdałów i innych orzechów ze względu na sposób pakowania produktu w zakładzie produkcyjnym.
Przeciwwskazania:
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
Opakowanie:
20 g