Spirulina co to takiego?
Spirulina to mikroskopijna alga z gromady sinic, której pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. To znakomite źródło białka, witamin, mikroelementów. Odżywia i wzmacnia organizm. Oczyszcza, wspiera pracę układu trawiennego, wzmacnia system immunologiczny, działa antynowotworowo i odchudzająco, ale po kolei.
Spirulina- nieoceniona alga, jej właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Spirulina jest algą, która charakteryzuje się ciekawym, zielononiebieskim kolorem. W 70% zawiera białko. Dostarcza niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować. Są to: leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan oraz fenyloalanina. Ma to wielkie znaczenie szczególnie osobom nie jedzącym mięsa ani produktów odzwierzęcych. Również osobom starszym, kiedy to ich dieta jest uboższa, schorowanym i rekonwalescentom. Zawiera również:
- węglowodany;
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. kwas gamma-linolenowy;
- witaminy – niezwykle bogate źródło wielu witamin ( A, B1, B2, B3, B6 ,B7, B9 ,C ,E);
- minerały – bogate źródło m.in. żelaza, jodu, potasu, cynku, fosforu, magnezu, sodu;
- fitoskładniki – chlorofil, c-fikocyjanina, zeaksantyna i luteina.
Zawarte w spirulinie składniki aktywne są łatwo przyswajalne przez organizm i szybko uzupełniają braki witaminowo–mineralne. Skład spiruliny czyni ją jednym z najlepszych naturalnych suplementów diety.
Właściwości zdrowotne spiruliny
Spirulinę możemy spotkać w różnej postaci, tabletek, kapsułek, proszku. Forma jednak nie ma wpływu na różnice w składzie. Wszystko zależy od tego w jaki sposób chcemy ją przyjmować. Oczywiści ważne jest, aby wybierać tylko sprawdzonych producentów tej algi i nie sugerować się ceną, ponieważ tania Spirulina nie jest najlepsza. Proszek możemy dodawać do różnego rodzaju koktajli. Duże znaczenie ma tutaj pochodzenie używanych preparatów, warto więc, aby przed planowaną suplementacją mieć pewność, że używamy sprawdzonego produktu.
Detoks organizmu
Chlorofil obecny w spirulinie, jednak znacznie mniej niż w chlorelli, ułatwia odtruwanie organizmu z toksyn i metali ciężkich, takich jak: rtęć, kadm, ołów, czy arszenik. Nagromadzone toksyny w organizmie mogą być przyczyną wielu dolegliwości: zmęczenie, alergie, choroby autoimmunologiczne, a nawet nowotwory. Zatrucie metalami ciężkimi dotyczy każdej osoby. Niestety żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku. Często oddychamy zatrutym powietrzem smogowym, zawierającym substancje ze spalania węgla oraz śmieci, a także spaliny samochodowe i dymy przemysłowe. Szkodliwe metale ciężkie mogą znajdować się również w wodzie oraz w żywności.
Spożywanie spiruliny przywraca prawidłową równowagę kwasowo–zasadową – spirulina wpływa na organizm alkalizująco, czyli zmniejsza zakwaszenie, które jest obecnie ogromnym problemem zdrowotnym.
Oczyszczanie spiruliną sprawi, że nabierzemy zwiększonej ilości energii i siły w sprostaniu codziennym obowiązkom, a nasza witalność z pewnością wróci na swój właściwy poziom.
Odporność
Spirulina to niezwykle wartościowy superfood, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały i inne wartościowe składniki odżywcze. Ich brak w diecie może mieć różne konsekwencje, w tym też może odbić się na naszej odporności. Spirulina sprawi, że organizm ludzki o wiele skuteczniej bronić się będzie przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi czy grzybiczymi, a zażywana w okresie jesienno–zimowym (kiedy szaleją przeziębienie i grypa), może uchronić nas przed niejedną chorobą. Łagodzi ból zatok związany z alergicznym nieżytem nosa i dolegliwości towarzyszące katarowi (kichanie, nadmierna wydzielina z nosa, uczucie zatkanego nosa, swędzenie w nosie).
Spirulina posiada również właściwości krwiotwórcze. Ze względu na zawartość żelaza, kwasu foliowego, spirulinę można polecić w przypadku anemii.
Wzrok
Spirulina jest algą, która wzmocni nasz wzrok, dzięki zawartości takich składników jak: beta-karoten, luteina, zeaksantyna, witamina C oraz chlorofil. Przede wszystkim duże znaczenie ma tu zeaksantyna, która jest jednym z głównych ksantofili (obok luteiny) w plamce żółtej oka. Zeaksantyna obniża ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Spirulina dla sportowców i osób odchudzających się
Spirulina jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera niemal wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dzięki temu idealnie nadaje się jako suplement diety dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i tych o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko. Jest naturalną, wegańską alternatywą popularnego białka zwierzęcego.
Alga ta posiada w swoim składzie związki, które korzystnie wpływają na poprawę metabolizmu, zahamowanie napadów głodu, poprawę trawienia czy samo spalanie tkanki tłuszczowej, a więc przyspieszy proces odchudzania. Zawiera też duże ilości błonnika, który poprawia trawienie oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. Alga ta jest także źródłem fenyloalaniny, czyli aminokwasu hamującego czynność ośrodka głodu oraz regulującego glikemię poposiłkową. Podobnie działa fikocyjanina, która przede wszystkim jest silnym antyoksydantem, ale również obniża poziom trójglicerydów we krwi i glikemię poposiłkową oraz hamuje lipazę trzustkową.
Spirulina, a układ nerwowy
Alga ta wspiera regenerację komórek układu nerwowego. Zawiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe Omega-3 i kwasy tłuszczowe Omega-6 (z grupy NNKT), a jak powszechnie wiadomo, są one niezbędne do zachowania sprawnego przewodnictwa układu nerwowego. Obecne w niej antyoksydanty również wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Może opóźniać występowanie zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona, demencja czy choroba Alzheimera. Spirulina posiada właściwości wspomagające pracę mózgu. Poprawia pamięć, funkcje poznawcze, kreatywność. W swoim składzie zawiera cenny aminokwas L tryptofan, który który jest prekursorem takich neuroprzekaźników jak serotonina oraz melanina (które odpowiadają za nasz nastrój, samopoczucie oraz jakość snu), zwiększając ich syntezę w mózgu.
Wsparcie układu sercowo-naczyniowego
Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz antyoksydantów, spirulina wspomaga trzymać ciśnienie tętnicze na właściwym poziomie i chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. Może stanowić skuteczny element profilaktyki chorób takich jak miażdżyca, udar mózgu, czy zawał serca.
Spirulina, a cukrzyca
Sekretem skuteczności tego “superfoods” w tym zakresie może być wysoka zawartość fikocyjaniny – jest to zielono-niebieski barwnik, który wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi.
Spirulina na odmłodzenie
Alga ta charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów. Neutralizują one wolne rodniki, przyśpieszają proces regeneracji komórek. Co to znaczy? To znaczy, że spirulina spowalnia procesy starzenia się organizmu. Za sprawą chlorofilu, spirulina odmładza nie tylko naszą krew i narządy wewnętrzne, ale również wyraźnie spowalnia zewnętrzne procesy starzenia, poprzez stymulację produkcji kolagenu w skórze.
Spirulina i maska do włosów
Ze względu na swoje właściwości spirulinę można również wykorzystać jako maseczkę do włosów. Białko w niej obecne wpływają na właściwości nawilżające kosmetyków, zaś lipidy nawilżają, wzmacniają barierę ochronną włosa i stymulują procesy regeneracyjne. Polisacharydy normalizują wydzielanie sebum, można polecić zwłaszcza osobom borykającym się z przetłuszczaniem się włosów lub łupieżem. Regularne stosowanie maski ze Spiruliną (zarówno kupna, jak i wykonana samodzielnie) wpłynie na wygładzenie i ochronę struktury włosa, nawilżenie oraz zmniejszenie łamliwości. Korzyści odniesie także owłosiona skóra głowy.
Jak przygotować taką maseczkę?
Jednym ze sposobów jest wymieszanie:
- łyżeczka Spiruliny w proszku;
- łyżeczka miodu;
- 2 łyżki wody.
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, nałożyć na wilgotne włosy i skórę głowy tuż po ich umyciu, zostawić na około 15-20 minut (najlepiej pod specjalnym czepkiem, aby utrzymać stałą temperaturę) i spłukać dokładnie ciepłą (lecz nie gorącą) wodą.
Spirulinę można również wykorzystywać w innych celach kosmetycznych, gdyż:
- wspiera walkę z cellulitem – spirulina ujędrnia skórę i likwiduje obrzęki,
- łagodzi podrażnienia i przyspiesza proces gojenia się skóry,
- regeneruje skórę,
- zmniejsza stany zapalne skóry,
- zwiększa elastyczności skóry,
- zmniejsza i łagodzi opuchliznę pod oczami,
- reguluje pracę gruczołów łojowych,
- oczyszcza skórę.
Komu polecić spirulinę?
Polecić właściwie można każdemu, dorośli, osoby starsze oraz dzieci. Jest świetnym źródłem witamin i mikroelementów w naturalnej formie. Odżywia, wzmacnia, dodaje energii, poprawia wyniki krwi. Szczególnie zalecana osobom z niską odpornością organizmu, będących dodatkowo w osłabieniu po przebytych chorobach. Pomoże również sportowcom, jak i ludziom ciężko pracującym – nie tylko fizycznie, ale także przy dużym wysiłku intelektualnym.
W tabletkach czy w proszku?
Tu kwestia dowolna. Tabletkę łatwiej łyknąć, zwłaszcza osobom zabieganym i zapracowanym. Z kolei spirulina w proszku świetnie nadaje się do różnego rodzaju odżywczych koktajli, oraz jako dodatek do posiłków – na przykład do musów owocowych, czy owsianki. Zaletą sproszkowanej spiruliny jest to, że część substancji prozdrowotnych w niej zawartych wchłania się do organizmu już przez śluzówkę jamy ustnej, dzięki czemu przyswajamy ją szybciej.
Dawkowanie
Zalecana dzienna dawka spożycia tej algi dla osób dorosłych wynosi 1-4 gramy, jednak w przypadku silnego osłabienia i wyczerpania organizmu (na przykład w procesie leczenia lub regeneracji po przebytej chorobie nowotworowej), można zwiększyć dobową porcję maksymalnie do 10 gramów na dobę.