Rokitnik zwyczajny – właściwości.

Rokitnik zwyczajny posiada wiele cennych właściwości dla naszego zdrowia, naszej skóry i dla smaku. W dawnej medycynie był wykorzystywany na różne dolegliwości i choroby. Obecnie te małe, pomarańczowe kulki znajdują zastosowanie w kuchni, kosmetyce i w medycynie. Mają smak cierpki i kwaśny, ale po przymrozkach smak staje się słodkawy.

Rokitnik – witaminy, minerały i forma podania.

Rokitnik jest rośliną o cennych właściwościach. Jego owoce spotkać można w formie suszonej, soku do picia lub oleju rokitnikowego.

O właściwościach i działaniu owoców rokitnika wiedziano już w starożytności. Jest to krzew mocno rozgałęziony. Najłatwiej go rozpoznać właśnie po owocach. Są drobne, podłużne lub koliste, pomarańczowego koloru. Rokitnik zwyczajny jest rośliną, która występuje przede wszystkim w Azji i Europie. W Polce można je spotkać dziko rosnące nad Bałtykiem i w Pieninach. Trzeba pamiętać, że są pod częściową ochroną. Aby wykorzystać owoce rokitnika na sok lub inne przetwory, trzeba zaopatrzyć się w nie z tradycyjnych upraw.  Surowce tej rośliny są zarówno owoce, jak i liście i mają szerokie zastosowanie.

Witaminy, minerały – co jeszcze zawiera Rokitnik zwyczajny?

Rokitnik obfituje w wiele cennych składników, witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wiele innych substancji.

A co dokładnie zawierają te małe owoce?

Wiele cennych substancji. Jest ich aż blisko 190! Między innymi są to:

  • 14 witamin (witamina C, E, A, F K, P, B12),
  • 11 minerałów (m.in. żelazo, wapń, krzem, potas),
  • 18 aminokwasów,
  • 22 kwasy tłuszczowe,
  • 42 lipidy,
  • antyoksydanty.

Rokitnik, a witamina C

Przede wszystkim rokitnik jest bombą witaminy C. Ma jej 3 razy więcej niż czarna porzeczka i dużo, dużo więcej niż popularne cytrusy! Ponad to świetnie się przyswaja!  Ma jej od 500 do nawet 3500mg w 100g owoców. Tylko dzika róża ma jej więcej. Witamina C z rokitnika nie ulega rozpadowi pod wpływem wyższej temperatury. Spowodowane jest to brakiem enzymu, który rozkłada kwas askorbinowy.

Witamina C, jak i flawonoidy, a owoce rokitnika są ich bogatym źródłem, należą do grupy przeciwutleniaczy. Ich głównym zadaniem jest usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników. Wolne rodniki w organizmie są przyczyną degradacji DNA i są przyczyna starzenia się. Zmniejszają one ryzyko nowotworów i spowalniają proces starzenia się organizmu. Ponad to posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne. Uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie.

Witamina C wzmacnia odporność, sprawdzi się przy przeziębieniach, kaszlu i ogólnie w chorobach górnych dróg oddechowych. Tu się sprawdzi napar z samych owoców, jak i sok z rokitnika. Szczególnie jest to istotne jesienią i zimą, kiedy na infekcje jesteśmy bardziej narażeni.

Rokitnik wzmacnia serce

Po owoce rokitnika powinny sięgnąć osoby, które mają podniesiony poziom cholesterolu. Zawarte w nich sterole roślinne, mogą obniżać poziom tzw. złego cholesterolu, a zatem warto je spożywać w profilaktyce miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnienia. Wspomaga układ krążenia. Jest jednym z nielicznych owoców, które zawierają wyjątkowe kwasy omega 7. Kwasy te są są silnym przeciwutleniaczem oraz przeciwdziałają wzrostowi poziomu cukru. Rokitnik zawiera również dużą ilość witaminy K, która może zapobiec krwawieniom.

Kwasy omega 7, wspomniane wyżej, ich połączenie z lecytyną i witaminą C, są świetną alternatywą dla tranu rybiego!

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają też ogromne znaczenie dla pracy mózgu i całego układu nerwowego!

Rokitnik na skórę

Duże znaczenie lecznicze ma olej z rokitnika. Tłoczony jest z pulpy owocowej oraz z nasion. Jest mocno pomarańczowy i zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają istotny wpływ na nasze zdrowie. Jest to głównie kwas linolowy, gamma linolenowy i oleinowy. Oprócz tego kwas palmitynowy, oleinowy i stearynowy (kwasy omega 3 i 6).  Można stosować go bezpośrednio na skórę, jak i doustnie. Przyspiesza gojenie się ran, niweluje skutki odmrożeń, łagodzi stany zapalne skóry. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry spowodowane np. oparzeniami, alergie, egzemy. Przyśpiesza gojenie się ran. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C – pobudza syntezę kolagenu. Stąd jego właściwości przeciwzmarszczkowe.

Olej z rokitnika znalazł też zastosowanie w terapii atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku. Polecany jest do skóry suchej, łuszczącej się i swędzącej.

Olej z rokitnika ze względu na wysoką zawartość beta karotenu posiada właściwości wyrównujące koloryt skóry.

Owoce rokitnika wykorzystuje się także w kosmetyce. Jest on często składnikiem kremów, olejków, szamponów i odżywek do włosów, w mydeł, toników, kremów do rąk.

Rokitnik na wzrok

Owoce tej rośliny zawierają duże ilości karotenu i karotenoidów. W organizmie człowieka są przekształcane w witaminę A oraz tokoferole, czyli witaminę E. Chronią one przed szkodliwym działaniem na skórę promieniowania UVA i UVB.  Przede wszystkim witamina A występuje w rokitniku w postaci barwników karotenowych. Oprócz beta karotenu są to likopen i zeaksantyna. Wspomagają funkcjonowanie plamki żółtej oka, odpowiedzialnej za ostrość widzenia, polepszają ukrwienie gałki ocznej.

Rokitnik wspomaga układ pokarmowy

Stosowany doustnie olej z rokitnika wspomaga nasz układ pokarmowy. Działa ochronnie na śluzówkę żołądka, przeciwzapalnie. Można go stosować przy zgadze, refluksie, bólach żołądka, przy Helicobacter pylori, a nawet hemoroidach. Łagodzi mdłości, wymioty i bóle brzucha. Stosowany jest też w terapii choroby wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, nadżerek, zapaleniu dziąseł, aftach. Ważne jest, aby olej z owoców rokitnika był tłoczony na zimno i najlepiej jak najświeższy.

Ma też swoje zastosowanie w kuchni.

Owoce tej rośliny mogą być składnikiem do dżemów, konfitur, robić z nich wina, czy nalewki. Można je jeść na surowo lub zrobić napar do picia. Sok z rokitnika z pewnością może zastąpić sok z cytryn. Same owoce rokitnika są bardzo kwaśne, lepiej tolerowany jest sok, który zachowuje wiele zawartych w nich związków, w tym witaminę C. Możemy spotkać na półkach sklepowych słodzone soki z rokitnika, ale oczywiście lepiej wybierać te naturalne.

Sok z rokitnika wspomaga organizm:

  • zwiększa odporność,
  • niszczy wolne rodniki,
  • działa przeciwzapalnie,
  • polecany, gdy pojawią się problemy z układem pokarmowym, przy infekcjach.

Inne zastosowania

Wywar z owoców i liści rokitnika zmniejszy stan zapalny i bóle reumatyczne. Liście rokitnika działają ochronnie na wątrobę.

Czy są przeciwwskazania do stosowania w swojej diecie rokitnika?

Nie powinny go stosować osoby cierpiące na schorzenia wątroby i trzustki. Również osoby z kamicą żółciową i ostrą postacią zapalenia woreczka żółciowego.

Podsumowując warto włączyć do swojej diety owoce rokitnika, czy to w postaci naparów z owoców suszonych, czy soku lub oleju do picia. Rokitnik zwyczajny jest rośliną o niezwykle cennych właściwościach dla naszego zdrowia. Jego działanie  jest nieocenione.