Olej lniany tłoczony na zimno i jego właściwości.

Olej lniany jest doskonałym źródłem NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe stanowią grupę związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, których samodzielnie nie potrafi wytworzyć. Zawartość kwasów omega 3 jest nawet kilkadziesiąt razy większa niż w oliwie z oliwek, czy w oleju słonecznikowym. 

Olej lniany budwigowy – właściwości odżywcze.

„Len zwyczajny jest rośliną, która była ceniona już kilka tysięcy lat temu. Włókna lnu służyły do produkcji tkanin, a nasiona (siemię lniane) były dodawane do zup. Z czasem dostrzeżono oleistą konsystencję nasion i zaczęto pozyskiwać z nich olej lniany. Wspominał o nim już Hipokrates, zalecając stosowanie oleju lnianego osobom mającym problemy z układem pokarmowym. Bardzo długo był to także najpopularniejszy tłuszcz w polskiej kuchni – dopóki nie został wyparty przez olej słonecznikowy i rzepakowy.”

Właściwości siemienia lnianego wykorzystywane są od lat. Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia, oczywiście na zimno, dojrzałych nasion lnu. Największą popularność zyskał on dzięki dr Joanny Budwig. Dzięki własnym badaniom określiła jego ogromny potencjał leczniczy. Stąd też się on bardzo popularny jako tzw. olej budwigowy. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele olejów lnianych. Olej lniany wysoko linolenowy w zwykłych sklepach spożywczych nie jest dostępny ze względu na nietrwałość kwasów omega 3. Dlatego olej lniany tłoczony na zimno, czyli nieoczyszczony należy przechowywać w lodówce, bez dostępu światła i powietrza. Jest on bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę. Termin trwałości takiego oleju to ok 3 miesiące. Im wyższa zawartość kwasów omega 3, tym ta trwałość jest krótsza. 

Olej lniany nie nadaje się do smażenia, ani do dodawania do gorących potraw. Należy go stosować tylko i wyłącznie na zimno. Zawarte w nim NNKT pod wpływem temperatury utleniają się. Nie mają żadnych korzyści dla organizmu, wręcz szkodzą naszemu zdrowiu. 

Dieta dr Budwig – o co tu chodzi?

Dieta dr Budwig została opracowana w 1952 roku. Podstawą był oczywiście olej lniany. Szczególnie polecała łączyć go z białym serem, tzw. pasta dr Budwig. Ten sposób przyjmowania oleju w dużych ilościach wydaje się być optymalny, ponieważ białko obecne w białym serku umożliwia jego lepszą przyswajalność. 

Ile należy go stosować?

Profilaktycznie, dorosła osoba powinna spożywać 3 łyżki stołowe oleju lnianego dziennie i codziennie. Najlepiej w postaci pasty z serem i spożywać samodzielnie lub smarując pieczywo. Można również dodawać do sałatek, surówek, zimnych potraw lub po prostu wypić. W przypadku osób ciężej chorych można stosować do 6-8 łyżek dziennie oleju lnianego. 

Zaleca się też jego stosowanie dla dzieci. Te do 7 roku życia powinny otrzymywać 1g oleju lnianego na każdy kilogram masy ciała. Dzieci powyżej 7 roku życia powinny otrzymywać 0,6g oleju lnianego na każdy kilogram masy ciała. Różnica ta wynika z faktu, że dzieci starsze mają mniejsze zapotrzebowanie na NNKT. Na jednej łyżce stołowej średnio mieści się około 10g oleju lnianego.

Trzeba pamiętać, aby oleju lnianego nie podgrzewać, nie smażyć na nim. Stosować tylko i wyłącznie na zimno!

Jeśli mamy przygotowaną codzienną porcję PASTY wg przepisu dr Budwig można zastosować ją jako nadzienie do naleśników (smażonych bez tłuszczu), do zabielenia zup, do sosów, dipów (przestudzonych, tuż przed posiłkiem). Można miksować z warzywami lub owocami, robiąc koktajl. PASTĘ można przyprawiać do smaku według własnych upodobań (dodając sól, dowolne przyprawy, dowolne zioła, czosnek, szczypior itp.).

Kwasy NNKT odgrywają w naszym organizmie bardzo ważne role. Przede wszystkim razem z białkami uczestniczą w procesie budowy błon każdej jednej komórki. 

W diecie wielu osób przeważają kwasy omega 6. Ich nadwyżka może powodować wiele dolegliwości. Omega 3 nie dostarczamy prawie w ogóle. 

Oprócz kwasów omega 3, olej lniany to też naturalne źródło witaminy E. Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dba m.in. o naszą skórę. 

W czym olej lniany może nam pomóc? Jakie ma właściwości?

Można wykorzystywać w prawie każdej dolegliwości i chorobie. Lista jest długa:

  • Nowotwory
  • Schorzenia prostaty
  • Chorobę Alzheimera
  • Stwardnienie rozsiane
  • Choroby reumatyczne na tle autoimmunologicznym
  • Alergie
  • Schorzenia układu krążenia (miażdżyca, atak i zawał serca, arytmia)
  • Schorzenia wieku starczego
  • Wady wzroku i słuchu
  • Problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu)
  • Wszelkie problemy dermatologiczne
  • Problemy trawienne: stłuszczenie wątroby, schorzenia woreczka żółciowego, wrzody żołądka
  • Cukrzyce.

Olej lniany polecany jest każdemu, dzieciom, dorosłym i osobom starszym. Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. 

Układ sercowo-naczyniowy

Kwas alfa – linolenowy (omega-3) i inne kwasy NNKT:

  • Mają udział w transporcie cholesterolu, a następnie w jego metabolizmie.
  • Obniżają stężenie „złego” cholesterolu we krwi i zwiększają stężenie „dobrego”.
  • Hamują zlepianie się płytek krwi i zatykanie światła naczyń krwionośnych (hamują agregację i adhezję płytek krwi).

Kwasy omega 3 zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawałowi i nadciśnieniu. Olej lniany rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa siłę skurczową serca. Wykazuje działanie antyarytmiczne. 

Praca mózgu i układ nerwowy

Ze względu, iż kwasy omega-3 budują komórki nerwowe oraz ich osłonki, pomaga w łagodzeniu objawów schorzeń mózgu i układu nerwowego. Odpowiednia ilość dostarczanych kwasów omega-3, które wchodzą w skład komórek nerwowych, zapewnia im sprawne i niezakłócone funkcjonowanie. Regularne spożywanie oleju lnianego zalecane jest w profilaktyce, jak już toczących się schorzeń, takich jak:

  • choroba Alzheimera,
  • stwardnienie rozsiane, 
  • uszkodzenia nerwów u cukrzyków,
  • problemy z pamięcią,
  • problemy ze wzrokiem,
  • drętwienie i mrowienie kończyn,
  • i inne schorzenia neurologiczne.

Niezwykle istotne jest też stosowanie kwasów omega 3 w diecie młodzieży uczącej się. Dzieci z ich niedoborami mają problemy z koncentracją i pamięcią. Może pojawić się nadpobudliwość ruchowa z deficytem uwagi, ADHD.

Choroby nowotworowe

Odpowiednia proporcja kwasów omega 3 i omega 6 jest bardzo istotna. Mniejsza ona ryzyko powstania nowotworów. Kwas omega-3 spowalnia podział komórek nowotworowych poprzez spowolnienie angiogenezy. Jest to proces, w którym tworzą się naczynia krwionośne oplatające guza i odżywiające go. Tym samym kwas omega-3 utrudnia odżywianie, a przez to wzrost nowotworów. 

Lignany, czyli zawarte w oleju lnianym silne przeciwutleniacze, doskonale unieszkodliwiają wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie wielu nowotworów. Ograniczają między innymi rozrost prostaty i tworzenie się raka tego organu. Zastosowanie oleju lnianego w profilaktyce nowotworowej jest znane głównie dzięki wyżej wspomnianej diecie dr Budwig.

Cukrzyca

Przy dobrze zbilansowanej diecie, obejmującej olej lniany, złagodzone są wahania poziomu cukru we krwi, głównie przy cukrzycy typu II. 

Stany zapalne 

NNKT, zawarte w oleju lnianym, umożliwiają produkcję substancji przeciwzapalnych (prostaglandyn). Może to uchronić przed zapaleniem stawów, jelita grubego, okrężnicy. Łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Zmniejszają też bóle stawów i ich sztywność. Olej lniany może być naturalną alternatywą dla leków przeciwzapalnych. 

Otyłość, nadwaga

Kwasy omega 3 w oleju lnianym obniżają poziom cholesterolu. Wspomaga też unormować poziom cukru we krwi. Olej ten nie odchudza, ale zastosowanie jego w diecie i połączenie jej z aktywnością fizyczną na pewno pomoże. 

Trawienie

Olej lniany osłania i regeneruje błonę śluzową w całym układzie pokarmowym, pomaga w ten sposób w procesie trawienia. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się cholesterolowych kamieni żółciowych. Ułatwia również formowanie się mas kałowych, co zapobiega zaparciom.

Olej lniany w diecie kobiet w ciąży i niemowląt

Kwasy omega 3 wytwarzają w organizmie takie substancje, jak prostaglandyny. One zaś hamują aktywność skurczową, zmniejszając ryzyko przedwczesnego porodu. W czasie ciąży NNKT potrzebne są kobiecie na użytek jej własnego organizmu oraz rozwijającego się płodu.

Kobiety karmiące powinny szczególnie dbać o spożywanie odpowiednio dużych ilości NNKT. Są one niezbędne do rozwoju mózgu, całego układu nerwowego oraz siatkówki oka dziecka. Niedobór NNKT w organizmie rozwijających się dzieci prowadzi do wadliwej budowy błon komórkowych układu nerwowego i siatkówki, gorszego rozwoju fizycznego, zmian skórnych i częstszych infekcji.

Zdrowe włosy, skóra i paznokcie

W tej kwestii zastosowanie oleju lnianego też ma znaczenie. Niedobory NNKT może powodować problemy skórne: egzemy, atopowe zapalenie skóry, łuszczycę. Należy zadbać o dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości kwasów omega-3 oraz omega-6. Mają one pozytywny wpływ na kondycję skóry. Codzienne spożywanie oleju lnianego pozwoli zabezpieczyć skórę przez nadmiernym wysuszaniem oraz powstawaniem wyprysków i stanów zapalnych.

Ze względu na swoje dobroczynne właściwości olej lniany jest używany w leczniczym masażu skóry łuszczycowej i suchej, odżywiając ją i nadając jej elastyczności. Olej lniany wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci.

Jaki olej lniany wybrać?

Na półkach w sklepach spożywczych możemy spotkać różne rodzaje oleju lnianego. Taki olej stojący na półce w sklepie, nie w warunkach chłodniczych, wiele właściwości nie ma. Najlepszy będzie oczywiście tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Przechowywany w lodówce i z datą ważności 2-3 miesiące. 

Takim olejem jest na pewno Olej lniany firmy Kropla Omega. Posiada wysoką zawartość kwasów omega 3 i jest tłoczony z polskich nasion lnu.

Skład tego oleju to: nasycone kwasy tłuszczowe 8,4-9,9% i nienasycone kwasy tłuszczowe 90-91,5%, w tym:

60,7-61,2% omega 3 ALA alfa linolenowy,

12,8-15,7% omega 6 LA linolowy,

15,1-15,8% omega 9.

Ciekawostki
  • olej lniany to podstawowy tłuszcz w diecie kulturystów,
  • już kilka dni stosowania oleju lnianego pozwala nam przywrócić w organizmie równowagę kwasów tłuszczowych,
  • według brytyjskiego eksperta Richarda Doll’a regularne stosowanie oleju lnianego w samej Wielkiej Brytanii codziennie zapobiegałoby 450-ciu zgonom dziennie.

Podsumowując olej lniany posiada nieocenione wartości lecznicze, pielęgnacyjne i wspomagające rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu.