O oleju kokosowym znaleźć możemy wiele sprzecznych informacji w internecie za równo tych pozytywnych jak i negatywnych. Chcielibyśmy nieco rozjaśnić i pokazać, że olej kokosowy nie jest tak straszny jak go malują 🙂
Olej kokosowy jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdują się w nim głównie nasycone kwasy tłuszczowe (laurynowy, stearynowy, palmitynowy oraz linolowy) oraz w mniejszej ilości kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy oraz linolowy). To właśnie przez dominującą zawartość kwasów nasyconych olej kokosowy został okryty złą sławą. Prawda jest jednak taka, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe – MCT znajdujące się w oleju z kokosa, różnią się strukturą chemiczną od nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego, co za tym idzie także właściwościami.
Olej MCT a układ trawienny
Sposób trawienia średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych jest szybki, dlatego dostarczają one energii natychmiastowo. MCT są wchłaniane w jelitach a do trawienia nie wymagają obecności enzymu trawiennego – lipazy, ani żółci. Sprawia to, że cały układ trawienny jest mniej obciążony.
Wróćmy do pytania zadanego w tytule artykułu: co łączy olej kokosowy z pracą jelit? Okazuję się, że całkiem sporo. Średniołańcuchowe glicerydy mają silne właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Liczne badania wykazały jego korzystne działanie w leczeniu przerostu drożdży Candida. Kandydoza może dotknąć przewód pokarmowy: jelito grube, jamę ustną, a także pochwę lub stopy i paznokcie. Za działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze są odpowiedzialne: kwas kaprylowy, laurynowy oraz dekanowy.
Choroby jelit
Olej MCT znalazł zastosowanie w leczeniu nieswoistych chorób jelit. Regeneruje błonę śluzową jelita grubego. Zapobiega także występowaniu biegunek. Dzięki szybkiemu wchłanianiu jest polecany dla osób chorych, niedożywionych, które muszą spożywać wysokoenergetyczne produkty. Jego stosowanie jest istotne podczas zaburzeń wchłaniania składników odżywczych oraz może zapobiec niestrawności tłuszczów. MCT poprawiają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D, E oraz K. Mogą ułatwić trawienie w przypadku resekcji żołądka (gastrektomii) oraz raka jelita grubego. W badaniach in vitro wykazano, że kwas laurynowy zabija aż 93% komórek nowotworowych raka okrężnicy. Olej hamuje także stan zapalny w jelitach i odżywia tkanki. Może także pozytywnie wpłynąć na uszczelnienie jelit. Ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zwalcza działanie wolnych rodników. Jest pomocny na wrzody żołądka oraz zespół jelita wrażliwego. Olej kokosowy jest często wykorzystywany u chorych na zapalenie trzustki, chorobę Leśniowskiego-Crohna, SIBO (przerost bakterii w jelicie cienkim) oraz chorobach pęcherzyka żółciowego – jest lepiej tolerowany niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Olej kokosowy wspiera funkcjonowanie prawidłowej mikroflory jelitowej, niszczy za to szczepy patogenne. Ma to istotne znaczenie podczas leczenia infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Pomaga także odbudować jelita po stosowaniu antybiotykoterapii i podnosi aktywność układu immunologicznego. Ze względu na właściwości przeciwpasożytnicze może być także uzupełnieniem kuracji w przypadku wystąpienia giardi, tasiemca lub owsików.
Dodatkowo jest korzystny dla naszej wątroby – zmniejsza jej stan zapalny, zwłaszcza wywołany stłuszczeniem wątroby. Przyspiesza regenerację wątroby także po nadmiernym spożywaniu alkoholu.
Inne właściwości oleju kokosowego
Warto włączyć olej kokosowy do swojej diety także z innych powodów. Istnieją doniesienia, że wspomaga proces odchudzania. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są spalane szybciej niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Nie odkładają się one zatem w postaci tkanki tłuszczowej. Zapewniają również uczucie pełności i zmniejszają ochotę na podjadanie. Zwiększają także wydolność podczas intensywnego treningu ze względu na szybki zastrzyk energii. Mają ponadto pozytywne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, obniżając tym sposobem ryzyko miażdżycy, zawałów oraz udarów mózgu. Chronią mózg i zapobiegają demencji starczej. Podczas spożywania oleju kokosowego możemy liczyć na poprawę pamięci i koncentracji. Naukowcy wykazali w badaniach, że olej zwiększa wrażliwość trzustki na insulinę oraz reguluje poziom cukru we krwi. Olej ma szerokie zastosowanie także w kosmetyce, znajduję się w wielu preparatach nawilżających i regenerujących skórę.
Najlepszym wyborem będzie nierafinowany olej kokosowy. Jest to olej nieoczyszczony, najbogatszy w składniki odżywcze, w tym witaminy (B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy) i minerały (potas, wapń, magnez, fosfor, cynk i żelazo). Dobrym pomysłem jest dodanie 1-2 łyżek stołowych do kawy – można w ten sposób przygotować tzw. „kawę kuloodporną”. Olej rafinowany za to charakteryzuje się wysokim punktem dymienia z tego względu jest bezpieczny do gotowania i smażenia.
Mamy nadzieje, że odkąd poznali Państwo niezwykłe właściwości oleju kokosowego na stałe on zagości na Państwa stole 🙂